rachunek prawdopodobieństwa
lenaa: Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że przynajmniej raz wypadnie szóstka, pod warunkiem
że za każdym razem wypadnie inna liczba oczek.
| | 1 | | 1 | |
czy moge prosić o sprawdzenie? nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam... |
| + |
| + |
| | 6 | | 5 | |
25 paź 18:16
lenaa: pomoże ktoś

chyba jednak źle to zrobiłam
26 paź 10:09
guzik: wydaje mi się że powinno być:
IBI = 6*5*4=120
tyle jest mozliwości, jeżeli 6 wypadnie za pierwszym razem: 1*5*4
tyle jest mozliwości, jeżeli 6 wypadnie za drugim razem: 5*1*4
tyle jest mozliwości, jeżeli 6 wypadnie za trzecim razem: 5*4*1
IAIBI=1*5*4 + 5*1*4 + 5*4*1=60
nie jestem pewien, prawdopodobieństwo to nie jest moja mocna strona
może niech ktoś jeszcze sprawdzi
26 paź 14:30
Pytający:
Wynik dobry
guziku, ale zapis niezbyt sensowny. Cóż ma znaczyć IAIBI? Moc zbioru A|B? A
jaki to niby zbiór A|B?
Powinno być:
|A∩B|=60
| | |A∩B| | | 1 | | | |
P(A|B)= |
| = |
| // = |
| |
| | |B| | | 2 | | | |
26 paź 14:40
lenaa: to jak poprawię u guzika IAIBI na |A∩B|=60 to będzie już dobrze? bo w sumie wydawało mi się, ze
zrozumiałam jego tok myślenia
26 paź 15:17