rachunek prawdopodobieństwa
lenaa: Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 50 wybieramy losowo dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania liczb:
c) których iloczyn jest podzielny przez 3,
d) których iloczyn jest podzielny przez 11.
Moje pytanie brzmi: czy muszę po kolei sprawdzić jakie iloczyny dzielą się przez 3 i 11 czy też
jest na to jakaś szybka metoda?
24 paź 00:16
lenaa: co do 11, to będzie to łatwe, bo jest takich iloczynów tylko 4, ale co do trójki... trochę
więcej xd
24 paź 00:21
Pytający:
|Ω|=50
2
Są 44/11=4 liczby podzielne przez 11 w tym przedziale, więc iloczynów dwóch liczb z tego
przedziału podzielnych przez 11 jest 4*50+50*4−4*4=384.

Są 48/3=16 liczby podzielne przez 3 w tym przedziale, więc iloczynów dwóch liczb z tego
przedziału podzielnych przez 3 jest 16*50+50*16−16*16=1344.
Acz chyba łatwiej ze zdarzenia przeciwnego:
c)
C // iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3 ⇔ przynajmniej jedna z wylosowanych
liczb jest podzielna przez 3
C' // obie wylosowane liczby nie są podzielne przez 3
| | (50−48/3)2 | | 342 | | 1344 | |
P(C)=1−P(C')=1− |
| =1− |
| = |
| |
| | 502 | | 502 | | 2500 | |
d)
Analogicznie:
| | (50−44/11)2 | | 462 | | 384 | |
P(D)=1− |
| =1− |
| = |
| |
| | 502 | | 502 | | 2500 | |
24 paź 00:56
iteRacj@:
czy przy obliczaniu zostało przyjęte założenie, że losujemy dwie liczby ze zwracaniem?
24 paź 08:20
Blee:
dokładnie takie założenie przyjął Pytający
24 paź 12:14
ite: dzięki
24 paź 13:59
PW: W treści zadania tego nie ma.
Gdyby był zbiór złożony z 50 ponumerowanych elementów (np. 50 kul z numerami), to byłbym
skłonny przyjąć, że "wybieramy losowo dwie liczby" to "wsadził łapę i wyciągnął dwie", a więc
wybrane liczby nie mogą się powtarzać.
Tu jednak mamy do czynienia ze zbiorem 50 liczb − nasz wybór nie uszczupla tego zbioru, tu nie
można "wsadzić łapy", a więc po wyborze pierwszej liczby za drugim razem można wybrać tę samą
liczbę.
Dowiemy się "co autor miał na myśli", gdy poznamy odpowiedź z książki.
24 paź 14:06
lenaa: odpowiedzi nie mam w ogóle do tego zadania...
24 paź 20:59
Pytający:
A może i chodzi o losowanie bez zwracania, nie wiadomo. Acz wydaje mi się, że wtedy byłoby to
jakoś zaznaczone, np. "wybieramy losowo dwie
różne liczby". Zgaduj−zgadula.
24 paź 22:05
lenaa: moze załóżmy własnie że jest bez zwracania. Ja tak odruchowo własnie potraktowałam w pierwszej
chwili to zadanie
24 paź 23:17
Mila:
Tak, rozwiąż w wersji bez zwracania.
Dobranoc
25 paź 00:05