Znajdywanie par liczb
pheri: Znajdź wszystkie pary liczb x i y, ktore spełniają równanie x+y=xy
Moglby ktos dopomóc i podpowiedziec jak sie zabrac za to zadanie?
Nie moge wpasc na zaden pomysl i nie wiem w ktora strone isc z myslami..
24 paź 18:22
jol:
0,0 i chyba koniec
24 paź 18:33
iteRacj@:
x+y=xy
1/ x=1 → 1+y=1*y sprzeczność
2/ x≠1
x+y=xy
y−xy=−x
y(1−x)=−x
| | −x | | −x | |
y= |
| czyli pary (x, |
| ) |
| | 1−x | | 1−x | |
24 paź 19:07
Bleee:
I tera ja... byś się tego minusa pozbył w ułamku... bo to 'brzydko' wygląda
24 paź 19:10
iteRacj@:
nie każdy musi wyglądać pięknie,
ale słucham, co mówisz
24 paź 19:21
ICSP: 0 = x + y − xy = (x−1)(1−y) + 1
24 paź 19:22
iteRacj@: chodzi o liczby rzeczywiste (bo nie było mowy o innych)?
24 paź 19:24
ICSP: może chodzić o zespolone bądź też i wyższe wymiarowo.
Zazwyczaj takie równania są równaniami diofantycznymi.
24 paź 19:31