Topologia
wit: Niech f,g:X→R, (X,ϱ)−przestrzeń topologiczna, f,g−ciągłe. Niech D⊂X będzie gęste w ϱ.
Udowodnić, że jeżeli f|D=g|D (tzn. f(x)=g(x) dla x∊D), to f=g. Bardzo proszę o pomoc
24 paź 17:26
Adamm:
1.
topologiczna?
ϱ wygląda na metrykę
2.
D ma być gęste w ϱ ?
24 paź 17:57
Adamm:
gdyby to była przestrzeń metryczna
wybierzmy element x∊X, istnieje ciąg xn∊D, taki że xn→x (bo D jest gęste w X)
f(xn) = g(xn)
z ciągłości
f(x) = g(x)
z topologiczną nie mam pomysłu (o ile to w ogóle jest prawdziwe w przestrzeniach
topologicznych)
24 paź 18:14
24 paź 18:29