Rozwiąż równanie i podaj pierwiastki równania jeśli je ma
Pyll: Rozwiąż równanie:
−2x4+3x2+5=0
24 paź 18:14
jol:
x2 = t ?
24 paź 18:29
Pyll: chyba nie xD potrzebuje pelnego rozwiazania po kolei
24 paź 18:47
jol:
bo co nie

nie umiesz prostego podstawienia zrobic

to wpisz w wolframaplha i step by step solution.
24 paź 18:52
PW: jol, korzystanie z programu komputerowego to też jakaś umiejetność, a
|Pyll ma się
nauczyć rozwiązywać równanie "dwukwadratowe".
Po pierwsze polecenie jest dziwaczne. Rozwiąż równanie − rozumiem (znajdź jego rozwiązania).
Ale podaj pierwiastki równania − nie rozumiem. Powinno być: podaj pierwiastki
wielomianu..
Podpowiedź była dobra − po podstawieniu x
2=t≥0 mamy równanie kwadratowe
−2t
2+3t+5=0.
Δ=3
2−4
.(−2)
.5=9+40=49,
√Δ=7
| | −3−7 | | 5 | | 5 | |
t1= |
| = |
| , jest więc x2= |
| |
| | 2(−2) | | 2 | | 2 | |
| | −3+7 | |
t2= |
| =− 1 (nie spełnia założenia t≥0) |
| | 2(−2) | |
| | 5 | | 5 | |
Wobec tego x = −√ |
| lub x = √ |
| . |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 19:23
jol:
no tak. tylko po tym jak napisal/a : chyba nie i potrzebuje pelnego rozwiazania po
kolei to sie lekko zdenerwowalem bo wyglada jakby sprawdzian byl. a ja z zasady wole
podpowiadac.
24 paź 19:30
Pyll: Ta sprawdzian o tej godzinie xD. O takie rozwiązanie mi chodziło dzięki wielkie za pomoc !
24 paź 19:50