wyznacz zbiór funkcji
kubski: Proszę o pomoc przy wyznaczaniu zbiorów funkcji
f(x)= 8sin2x*cos2x + 3
f(x)= sin4 − cos4 − 1
f(x)= sinx*ctgx − cosx*tgx
27 maj 17:12
bzikus: a) zamień z 1−dynki tryg...
b) rozłóż ze wzoru skróconego mnożenia i potem to co w a)
c) dziedzina + poskracaj co się da
27 maj 17:14
kubski: mógłbyś mi zacząć każdy przykład bo nie wiem jak się mam do tego zabrać
27 maj 17:21
Mila:
Nie napisałeś precyzyjnie treści zadania, a to jest ważne.
Chodzi o zbiór wartości funkcji?
27 maj 17:26
kubski: Tak o wyznaczenie zbioru wartości funkcji
27 maj 17:27
Mila:
Zaraz napiszę.
27 maj 17:30
Milka: jednak nie
27 maj 17:33
Mila:
1) Skorzystamy z wzoru:
2*sinx*cosx=sin(2x)
W takim razie
(sin(2x))2=(2sinx*cosx)2=4sin2x*cos2x
⇔
f(x)=2*4sin2x*cos2x+3⇔
f(x)=2*sin2(2x)+3
Wiemy, że
0≤sin2(2x)≤1 /*2
0≤2*sin2(2x)≤2 /+3
3≤2sin2(2x)+3≤5
Zw=<3,5>
2) Wskazówka
cos4x−sin4x =(cos2x−sin2x)*(cos2x+sin2x)=cos(2x)*1
f(x)=cos(2x)−1
spróbuj sam dokończyć
Będę za godzinę, to sprawdzę.
27 maj 17:39
pigor: ... , ja bym robił np. tak :
f(x)=8sin2xcos2x+3= 2*(2sinxcosx)
2+3= 2sin
22x+3, więc
2sin
22x+3=y /−3 ⇔ 2sin
22x=y−3 /*(−1) ⇔ −2sin
22x= −y+3 /+1 ⇔
⇔ 1−2sin
22x= −y+4 ⇔
cos4x= 4−y ma rozwiązanie ⇔
|4−y|≤1 ⇔
⇔ −1 ≤ 4−y ≤ 1 /+(−4) ⇔ −5 ≤ −y ≤ −3 /*(−1) ⇔ 5 ≥ y ≥ 3 ⇔
⇔
3 ≤ y ≤ 5 , czyli
Ef = < 3;5 > − szukany
zbiór wartości f. ...
27 maj 17:44
kubski: −1≤cos(2x)≤1 /−1
−2≤cos(2x)≤0
wiec Zw = <−2,0>
27 maj 17:49
lobo : mały błąd zapisu
27 maj 17:56
kubski: o −1 zapomnialem powinno byc −2<cos(2x)−1<0,teraz dobrze ?
27 maj 17:59
Mila:
Dobrze, teraz rozwiązuj (3)
27 maj 18:56
kubski: w (3) wychodzi,ze f(x)= cosx−sinx tylko nie mam pojecia co robic dalej
27 maj 19:04
27 maj 19:07
kubski: dzięki Mila za pomoc przy rozkminianiu

@Razor podstawiłem pod ten wzór i wychodzi mi ze
Zw= <−
√2,
√2> ale w odpowiedziach jest <
√2,−1)u(−1,1)u1(p}2}> nie rozumiem jak te jedynki
się tam znalazły
27 maj 19:21
razor: A jakie muszą się pojawić założenia w pierwotnym równaniu? Tam gdzie jest jeszcze nieskrócony
ctgx i tgx
27 maj 19:22
kubski: sinx i cosx muszą być rożne od zera, dzięki wielkie ; )
27 maj 19:42
Mila:
27 maj 19:49
Kars: Jak sie ustala ZW funkcji ctg
2 x * sin
2x
27 kwi 19:05
the foxi:
zatem ctg
2x*sin
2x=...
dalej pokombinuj
24 paź 21:32