liczby zespolone
AgnieszkaKarolina:
Obliczyć
(−√3 + i)32
Prosiłabym o pomoc.
Byłby ktoś tak uprzejmy i rozwiązał ten przykład wraz z krótkim wytłumaczeniem?
24 paź 19:37
PW: Krótkie wyjaśnienie:
Obliczanie potęgi liczby zespolonej można wykonać dwojako:
− przekształcić ją do postaci trygonometrycznej i skorzystać z wzoru de Moivre'a
− próbować obliczyć niższą potęgę, np. (−√3+i)2 = 3−2√3i+i2 = 2−2√3i = 2(1−√3i)
zatem
(−√3+i)4 = 22(1−2√3i+3i2)=22(−2−2√3i)=−23(1+√3i)
i tak dalej.
24 paź 19:47
jc:
liczba w drugim nawiasie ma moduł = 1 i argument = − 30
o
12*30=360
32=3*12−4
4*30=120
| | −1+i √3 | |
a więc potęga = 232 |
| |
| | 2 | |
24 paź 20:14