Zbadać zbieżność szeregu bezwzględnego
Leti: Zbadać zbieżność szeregu
∑ (−1)n/n2+2n
Bo zastosowaniu wartości bezwzględnej wyszło by ∑ 1/n2+2n
A potem zastosować kryterium porównawcze ?
1/n2+2n ≤ 1n2
α jest większa od 1, więc wyjdzie że szereg jest zbieżny bezwzględnie ?
Zadanie na projekt więc chciałabym się upewnić, że dobrze kombinuje.
26 paź 10:30
Blee:
Leti ... po pierwsze ... NAUCZ SIĘ używać nawiasów
| | (−1)n | |
(−10n/n2+2n oznacza tyle co |
| + 2n |
| | n2 | |
tak trudno wstawić nawiasy
26 paź 10:36
26 paź 10:39
Leti: Nawiasy są tam gdzie trzeba. A jeśli chodzi o kreskę ułamkową to wybacz, ale nie każdy
korzystając 1 raz z forum wie od razu jak i co tutaj działa

Ale oczywiście dziękuję za wiele wnoszącą wypowiedz to mojego pytania.
26 paź 10:39
Adamm:
właśnie nie są
| | (−1)n | |
(−1)n/n2+2n = |
| +2n |
| | n2 | |
ale już
| | (−1)n | |
(−1)n/(n2+2n) = |
| |
| | n2+2n | |
to częsty błąd
26 paź 10:41
Blee:
Leti ... masz rację ... nawiasy są "tam gdzie potrzeba" i właśnie TUTAJ są potrzebne
26 paź 10:42
Leti: Patrząc na to w ten sposób to racja nie są. Przepraszam. Nie znam się.
26 paź 10:44
Leti: A więc ktoś mądrzejszy mi powie czy zadanie może być rozwiązane w ten sposób ?
26 paź 10:46
Blee:
tak ... dobrze
26 paź 10:49
ICSP: lim an = ∞ , więc szereg jest rozbieżny.
26 paź 10:49
Leti: Dziękuję za odpowiedź Blee
26 paź 10:51
Blee:
| | 1 | |
ICPS ... od kiedy ∑ |
| jest rozbieżny  |
| | n2 | |
26 paź 10:52
Leti: ICSP z którego lim an wychodzi Ci ∞ ?
Albo może to jakaś zaawansowana matematyka, której nie znam ?
26 paź 10:53
26 paź 10:54
26 paź 10:55
Leti: ICSP zgadza się, ale już chyba wyjaśniliśmy, że był mój błąd z nawiasem.
Więc poprawnie powinno być:
∑ (−1)n/(n2+2n)
26 paź 10:57
Leti:
O proszę
26 paź 11:01
ICSP:
26 paź 11:01
Leti: Ok więc dziękuję za pomoc.
I za podanie fajnej strony ICSP
26 paź 11:04
jc: Leti, spróbuj obliczyć sumę rozważanego szeregu. To nie jest takie trudne.
26 paź 11:06