Rozwiąż układ równań
Nick: witam, mam problem z takim zadaniem z wartością bezwzględną. Otóż:
Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | |x+1|+|y−1|=5 | |
| ⎩ | |x+1|=4y−4 |
|
Mam tak rozpisane z zajęć, ale mam wrażenie, że coś jest nie tak
Prowadzący nagle zapisał : 4y−4 +|y+1|=5 (nie wiem skąd, myślałam, ze odjął stornami i się
"skasowało" |x+1|, ale znaki się nie zgadzają, bo wtedy byłoby chyba tak:
|y−1|+4y+4=5 Prawda? Znak przy "4" mi sie nie zgadza

Później rozpisane jest na przypadki kiedy
I) y≥1
4y−4+y−1=5 (czyli znaki z modułu przepisuje bez zmian, bo wychodzi dodatni)
y=2
i rozpisuje dla x , to dalej już wiem
II) y<1
4y−4−y+1 =5
i tak samo wyliczam x
I to już rozumiem
Nick: oo jaaa, czlowiek zmęczony, teraz po 5 min przerwie też wyłapałam, że zapominałam o minusie
tak, tak. dzięki za odpowiedz