Granica funkcji, oblicz granicę
Dominik: Jak to ugryźć?
x→2
24 paź 22:10
Blee:
granica lewo i prawostronna
24 paź 22:19
Dominik: No ok, ale jak to liczyć? W książce jest tylko odp=4
24 paź 22:23
24 paź 22:31
Blee:
| | x2 − 4 | |
bzduuura ... chyba że masz |
| |
| | x−2 | |
24 paź 22:32
Blee:
i tak zapewne jest ... więc w tym momencie skorzystaj ze ... WZORU SKRÓCONEGO MNOŻENIA
24 paź 22:33
Mila:
Może w liczniku jest : x2−4 ?
24 paź 22:33
Dominik: Na sto procent dobrze dane podałem
24 paź 22:33
Blee:
To NA BANK odpowiedź nie zgadza się z tym co napisałeś

A miałeś granice jednostronne na wykładach
24 paź 22:35
Dominik: Krysicki i Włodarski wydanie 2012r.
24 paź 22:35
Dominik: Musiało coś być, bo już wchodzimy w pochodne niedługo
24 paź 22:37
Krzysiek60: Podaj nr strony i numer przykladu
24 paź 22:37
Blee:
to jest błąd w druku
24 paź 22:39
Blee:
zadanie 5.20 ... faktycznie jest x2−1 w liczniku (wydanie 1999r.)
24 paź 22:40
Dominik: str 88 zad 5.20
24 paź 22:40
Blee:
strona 88
24 paź 22:41
Dominik: To odpowiedź powinna brzmieć, że granica tej funkcji to +−∞?
24 paź 22:42
mat: rzeczywiscie taki jest przyklad, sprawdzilem
24 paź 22:42
mat: raczej nie ma granicy, bo granice jednostronne są rozne
24 paź 22:43
mat: | | x2−4 | |
ale mysle ze autorowi chodziło o |
| ,,literowka" |
| | x−2 | |
24 paź 22:43
Krzysiek60: 1991 r ok to samo .
24 paź 22:43
Blee:
| | x2 − 4 | |
nie ... przykład powinien być w przykładzie |
| |
| | x−2 | |
24 paź 22:44
24 paź 22:55
Dominik: A dla przykładu w zadaniu 5.22 korzystam ze wzoru(w liczniku) a3−b3 no i tam po uproszczeniu
wychodzi x2 + 2x +4 no i pytanie, jak się zorientować, żeby nie wyciągać x2 przed nawias?
Tu się zorientowałem, bo widziałem odpowiedź, ale chodzi mi o jakąś zasadę..
24 paź 23:18
iteRacj@:
zaczynaj od sprawdzania, czy w rozkładzie wielomianu z licznika na czynniki nie występuje nie
występuje wyrażenie z mianownika
24 paź 23:34
Dominik: Tak, sprawdziłem, było jedno wyrażenie takie samo więc skróciłem i dalej wyszło to co wyżej
24 paź 23:38
iteRacj@: | | 0 | |
po skróceniu nie masz już wyrażenia typu [ |
| ], możesz podstawić liczbę 2 do wyrażenia (w |
| | 0 | |
5.22 x→2) i masz policzoną granicę
24 paź 23:44
Dominik: A jeszcze pytanie odnosnie 5.24. Tam w liczniku jest delta i wychodzi mi delta 4, x1=1, x2=3.
Jak to podłożyć do całego zadania? Dwa razy robić i za każdym razem inny x?
24 paź 23:49
Krzysiek60: x2−4x+3= (x−1)(x−3)
2x−6= 2(x−3)
24 paź 23:54
Dominik: A łapię, wzór skróconego mnożenia tylko w drugą stronę trzeba przekształcić..
24 paź 23:57
Dominik: a nie, czekaj. Jednak źle kombinuję..
24 paź 23:58
Dominik: Chyba jednak łapię, bo wynik mi dobry wyszedł. Czyli trzeba było deltę policzyć żeby do tych
nawiasów wpisać x−1 i x−3?
25 paź 00:05
Krzysiek60: (x−1)(x−3) to postac iloczynowa x2−4x+3
25 paź 00:06
Dominik: Zad 5.26
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
x→−2 |
| Mogę to rozpisać tak? |
| = |
| |
| | x5+32 | | x5+25 | | 15(x+2) | |
25 paź 00:29
Krzysiek60: W zadnym wypadku kolego
masz wzor znajdz sobie
an+bn jesli n jest nieparzyste mozesz to zapisac tak
x5+25= (x+2)(........... ) w nawiasue zostanie ta koncowka
Poza tym co CI to da i tak w mianowniku dostaniesz 0
25 paź 00:34
Krzysiek60: x5+25=(x+2)(x4−x3*2+x2*22−x*23+24)
uporzadkuj to sobie
25 paź 00:38