matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
Dzik:
arcsin(x) + arcsin(2x) = π/2
23 paź 20:07
Mila:
π
π
arcsinx=α i α∊<−
,
⇔
2
2
x=sinα
π
π
arcsin(2x)=β i β∊<−
,
2
2
2x=sinβ
1
x=
sinβ
2
1
π
π
sinβ=sinα i α+β=
⇔ β=
−α
2
2
2
1
π
sin(
−α)=sinα
2
2
1
cosα=sinα
2
2sinα=cosα , sinα>0 i cosα>0
1
sin
2
α+(2sinα)
2
=1 ⇔sin
2
α=
5
1
sinα=
√
5
1
x=
√
5
========
23 paź 20:36
Dzik:
Dziękuję bardzo
24 paź 01:34