hm
help me :(: a) Średnica podstawy walca ma długość 8 cm. Pole powierzchni bocznej walca jest 4− krotnie
większe od pola jego podstawy. Oblicz objętość tego walca.
b) Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 45 cm i tworzy z podstawą walca kąt α. Oblicz
objętość tego walca, jeśli wiadomo, że cos α = 0,6
<jesli mozna z rysunkami >
2 mar 21:50
Waeva but neva say neva:

Ppow.bocznej=4*Ppodst.
śr=8cm(to na czerwono) to r=4cm(to na zielono)
Ppodst=πr
2=16π
Ppow.bocznej=4*16π=64π
Ppow.bocznej=2πrH H(różowe)
64π=2π*4H
H=64π/8π=8
V=πr
2H=128πcm
3
2 mar 23:52
E w dni: Ok
24 paź 18:33
Jan: Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 10 pierwiastek z 2 a promień podstawy walca 3 cm.
Oblicz obiętość i polepowierzchni bocznej tego walca
12 paź 23:04
Eta:

Z tw. Pitagorasa
H
2=(10
√2)
2−6
2 ⇒ H=....
V=πr
2*H=.......
P
b= 2πrH=.......
12 paź 23:16