Rodziny zbiorów
D3BIL: RODZINY ZBIORÓW
Błagam o pomoc z tym bo siedzę już drugą godzinę i nijak nie mogę się w tym połapać
https://scr.hu/pgNP4lO
23 paź 22:23
Blee:
a) x ∊ (0;+∞)
b) x ∊ R
c) x ∊ R
d) x ∊ ∅
ale nie jestem pewien
23 paź 22:33
D3BIL: dzięki, ale chciałbym to zrozumieć a nie znać tylko odpowiedzi
23 paź 23:32
D3BIL: podpunkt a) jakoś ogarnąłem i też mi tak wyszło ale reszty nie mogę
23 paź 23:32
Blee:
dla m=1
∪n=1m Am,n
będziesz miał sumę zbiór x które będą spełniać nierówność:
1−n < x < 1+n
oczywiście jedyny n tutaj to n=1 więc: 0 < x < 2
dla m =2 będzie
2−1 < x < 2+1 −> 1 < x < 3 oraz
2−2 < x < 2+2 −> 0 < x < 4
jak widzisz ... dla każdego 'm' będziesz miał:
0 < x < 2m
jako że masz sumę po 'm' to w efekcie dostaniesz (symbolicznie zapisując) 0 < x < +∞
czyli przedział (0, + ∞)
23 paź 23:35
Blee:
w drugim zauważ, że n jest sumowane do nieskończoności ... więc będzie (już dla m=1)
1 − n < x < 1 + n
będziesz miał:
0 < x < 2 (dla n=1)
−1 < x < 3 (dla n=2)
−2 < x < 4 (dla n=3)
.....
−99 < x < 101 (dla n=100)
−1010 + 1 < x < 1010 + 1 (dla n = 1010)
itd.
jak widzisz ... otrzymasz x∊R
i tak dostaniesz dla każdego kolejnego 'm' (więc tutaj było bez różnicy czy jest suma czy część
wspólna po 'm' )
23 paź 23:38
Blee:
i dlatego też w (c) także jest x∊R
23 paź 23:39
Blee:
w (d)
zauważ, że mamy odwrócona kolejność (zewnętrzną zmienną jest n)
więc mamy:
dla n=1
czyli mamy nierówności:
m−1 < x < m+1
i teraz mamy część wspólną tych nierówności dla różnych m
no to niech m=1
0 < x < 2 (czyli x∊(0;2) )
to niech teraz m = 100
100 − 1 < x < 100+1
czyli: 99 < x < 101 (czyli x∊(99 ; 101) )
I już dla tych dwóch 'm' (a masz zrobić przekrój po nieskończonej liczbie m) widać że częścią
wspólną będzie zbiór pusty
suma zbiorów pustych będzie zbiorem pustym
23 paź 23:42