Trojkat prostokątny podzielony na trzy części
#62;:C: Hej! Czy ktoś umie rozwiązać takie zadanie? W trójkącie prostokątnym rownoramiennym przez
wierzchołek kąta prostego poprowadzono dwie proste, które podzieliły ten kąt na trzy
równe kąty. Wyznacz dlugosci odcinków, na które te proste dzielą przeciwprostokatna
o dlugosci c.
23 paź 15:27
Blee:
Tak ... jest ktoś kto umie rozwiązać takie zadanie

Zadowolna/−y z mojej odpowiedzi? To dobrze
23 paź 16:50
#62;:C: Nie. Udowodnij, że jest taki ktoś, to może będę.
23 paź 18:06
Blee:
A pfff ... udowodniłem rozwiązując to zadanie i pokazując je osobom trzecim, które są w stanie
pod przysięgą zeznać iż wykonałem to zadanie
23 paź 18:26
Blee:
tw. Cosinusów poznałaś/−eś
23 paź 18:28
#62;:C: No domyślam się że tam powinien być zastosowany ten wzór tylko problem w tym, że chyba
przeoczam coś oczywistego,bo wydaje mi się, że troche za duzo tych niewiadomych...
Jedyne co widzę to że oba ramiona są równe c{2}/2 I po przedzieleniu tymi prostymi tworzą się
dwa identyczne rozwartokatne trojkaty i jeden rownoramienny...Można byłoby rozwiązać
na podstawie tablicy wartości trygonometrycznych ale sądzę że nie o to chodzi w tym
zadaniu :c
23 paź 20:14
#62;:C: Pomoże ktoś?
23 paź 20:42
Mila:

1) 2m+n=c
ΔEDA− Δprostokątny równoramienny
|AD|=p
2) WΔCDE: (90,30,60)
|CD|=p*
√3
3) W ΔEDA:
n=c*(2−
√3)
=============
n=c*(2−
√3)
===========
Posprawdzaj rachunki.
23 paź 21:40
Maciess: Wyniki jak u mnie, więc rachunki raczej w porządku.
23 paź 21:57
Mila:
23 paź 22:04
Eta:
2 sposób
z trójkątów "ekierek" dane na rys.
..............
i z tw. o dwusiecznej w ΔEBC
| 2x | | x√2(√3+1) | |
| = |
| ⇒ 2x=y(√3+1) |
| 2y | | 2x√2 | |
podział przeciwprostokątnej :
2x:2y:2x ⇒ (
√3+1) :2 : (
√3+1)
================
23 paź 22:35
#62;:C: Dziękuję Wam bardzo. Mila, Eta, jesteście niezastąpione. Już wiem gdzie robiłam błąd wczesniej.
Rozwiazywalam to twierdzeniem sinusow i wychodziło mi dzielenie przez sin105, a nie wiedziałam,
że da się to obliczyć jako sin(a+b) czyli sin(60+45)
24 paź 02:06