Dowód poprzez indukcje
Anonek: Hej miałem sobie taki o to przykład 3|7n−1. Coś mi wyszło, ale jakoś zbyt łatwo mi to poszło i
coś czuje, że jest źle, jakby ktoś mógł spojrzeć i ew. mi wytłumaczyć co jest nie tak.
3|7n−1
7n−1=3s
7n+1−1=3s
7*7n−1=7*7n−7=7(7n−1)=7*3s
24 paź 21:07
Krzysiek60: A krok nr 1 to poszedl gdzie ? w dluga?
24 paź 21:12
Anonek: jeżeli Ci chodzi o sprawdzenie w(n) w(1)=> 3|6 warunek 1 spełniony.
24 paź 21:14
iteRacj@:
1/ baza indukcyjna − jest 21:14
2/ założenie indukcyjne 7n−1=3s
teza ind. 7n+1−1=3t
krok indukcyjny:
7n+1−1=7*7n−1=7*7n−7+6=7(7n−1)+6=7*3s+2*3=3(7s+2)
na mocy indukcji 7n−1 jest podzielne przez 3
24 paź 23:22