bezbutnik: Dany jest kwadrat ABCD ktora ma wierzcholki o wspolrzednych A(1;1) C(6;4)
Wyznacz B i D
25 paź 22:06
jc: "wierzchołki o współrzędnych A C" ?
25 paź 22:23
bezbutnik: tak bo kwadrat wystepuje na wykresie
25 paź 22:26
Eta:
25 paź 22:26
bezbutnik: chodzi o to zeby policzyc D i B bez rysowania wykresu
25 paź 22:31
Krzysiek60: A niby dlaczego ma sie nie rysowac .Przeciez to geometria analityczna i nalezy zrobic rysunek
Ac to przekatna kwadratu Co wiesz o przekatnych w kwadracie ?
25 paź 22:37
25 paź 22:42
Eta:
wektory AS i BS są prostopadłe i równej długości ( zaznacz nad nimi strzałki)
| | 5 | | 3 | |
AS=[ |
| , |
| ] to 2AS=[5,3] |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 5 | |
BS=[ |
| −x, |
| −y] to 2BS=[7−2x, 5−y] |
| | 2 | | 2 | |
z warunku prostopadłości wektorów 2BS=[ 3,−5] lub [−3,5]
to 7−2x=3 i 5−2y=−5 ⇒ x=2 i y=5
D(2,5)
lub 7−2x=−3 i 5−2y=5 ⇒ x=5 i y=0
B(5,0)
25 paź 22:42
Eta:
Poprawiam zapis to 2BS=[7−2x, 5−2y]
25 paź 22:44
Eta:
Przepisał/ła i .................. ma w ........
25 paź 23:13