geom analityczna
bezendu:

Jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej o równaniu 2x−y−2=0 . Wierzchołek A ma
współrzędne (1,5) .
Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków
wyznaczyłem prostą równoległą do y=2x−2 i przechodzącą przez punkt A⇒y=2x−3
prostą prostopadłą do prostej y=2x−2 i przechodzącą przez punkt A i teraz nie wiem co dalej
robić
12 sty 20:58
Bizon:
... "odkładaj" odcinki
12 sty 21:01
bezendu:
Będą dwa rozwiązania ?
12 sty 21:04
Bizon:
... oczywiśćie
12 sty 21:05
bezendu:
Już inaczej sobie poradziłem z tym zadaniem
12 sty 21:06
5-latek: Podpoweim CI tylko ze przeciez znasz wzor na odledlosc miedzy prostymi rownoleglymi w postaci
ogolnej Bedzie to dlugosc boku kwadratu
Wydaje tez mi sie ze beda dwa rozwiazania
Ale moze jest jeszce inna koncepcja
12 sty 21:11
bezendu:
Nie wyszło jednak
policzyłem długość odcinka AB=√5
I potem |AD|=√5
√(x−1)2+(2x−3−5)2=√5 2
(x−1)2+(2x−8)2=5
x2−2x+1+4x2−32x+64−5=0
5x2−34x+60=0
ale Δ<0 więc pomysł do bani
12 sty 21:18
bezendu: ?
12 sty 21:23
bezendu: Pomoże ktoś ?
12 sty 21:27
bezendu: up!
12 sty 21:36
bezendu: ?
12 sty 21:56
Bizon:
... i w czym tu masz problem

?
Prosta przez A i równoległa do 2x−y−2=0 to y=2x
+3
Teraz możesz różnie ... np odległość A od prostej 2x−y−2=0 ... i masz bok
Potem na prostej y=2x+3 znajdź punkty odległe od A o długość boku ...,. itd
12 sty 22:00
Mila:

Jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej o równaniu 2x−y−2=0 . Wierzchołek A ma
współrzędne (1,5) .
Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków .
| | |2*1−5−2| | | 5 | |
d= |
| = |
| =√5 |
| | √22+1 | | √5 | |
k: y=2x−2
m⊥k
| | −1 | | −1 | |
y= |
| x+b, 5= |
| +b, b=5,5 |
| | 2 | | 2 | |
Punkt przecięcia:
x=3, y=4
Kreślisz okrąg o promieniu r=
√5 i środku (3,4)
(x−3)
2+(y−4)
2=5
licz dalej
12 sty 22:00
Mila:
Dobranoc, jutro sprawdzę.
12 sty 22:01
bezendu:
Dziękuję. Dobranoc.
12 sty 22:02
bezendu:

To zadnie już wyszło poprawnie.Teraz mam takie:
Znajdź zbiór środków wszystkich okręgów stycznych wewnętrznie do okręgu o równaniu x
2+y
2=4 i
stycznych do prostej o równaniu y=0 .
S=(0,0) r=2
?
12 sty 22:15
bezendu: Jakieś pomysły ?
12 sty 22:21
asdf: to co tu narysowałeś to:
S(0,0), r = 2?
12 sty 22:22
bezendu:
No tak. ?
12 sty 22:24
asdf: dobrze

tak chcialem tylko sprawdzic
12 sty 22:26
bezendu:
12 sty 22:26
Saizou :

"te niebieskie"
12 sty 22:29
Eta:

Można też z wykorzystaniem wektorów:
Wektor u ⊥do prostej k : u=[2,−1] i wektor BC⊥u i ponieważ jest to kwadrat
to: AB=[ x
B−1, y
B−5]=[2,−1] ⇒ x= 3,y=4 ,
B(3,4)
to z warunku prostopadłości wektorów : BC=[−1, −2] lub [1,2]
[x
C−3, y
C−4]= [−1,−2] lub [1,2] ⇒ x
C= 2 i y
C=2 lub x
C= 4 i y
C=6
C1(2,2) , C2(4,6)
podobnie dla wektora AD =[x
D−1, y
D−5]= [−1,−2] lub [1,2]
D1(2,2) , D2(2,7)
12 sty 22:30
bezendu:
Eta dziękuję za ten sposób a wiesz jak zrobić to
22:15 Możesz wytłumaczyć mi to
zadanie ?
12 sty 22:32
bezendu: ?
12 sty 22:37
Saizou: jutro moge to zrobic, bo dzisiaj mi sie juz nie chce
12 sty 22:54
bezendu:
Ok. Czyli mam poczekać dokładnie 1 godzinkę ?
12 sty 22:56
Saizou: no dokladnie tylko ze p.m
12 sty 22:58
Godzio:
|r
1 − r
2| = |S
1S
2| (warunek styczności wewnętrznej) r
1 = 2, S
1(0,0)
(x − x
0)
2 + (y − y
0)
2 = r
22
r
2 = |y
0| (to trzeba zauważyć ! )
|2 − |y| | =
√x2 + y2 /
2
4 − 2|y| + y
2 = x
2 + y
2
4 − 2|y| = x
2
12 sty 22:59
bezendu:
Dzięki Godzio, jutro przeanalizuję
12 sty 23:00
Saizou: za niecala godzine xd
a takie ladne zadanko, idealne na mature xd
12 sty 23:02
Eta:
Z tym,że:
(2−|y|)
2= 4−
4|y|+y
2
12 sty 23:06
Godzio:
No właśnie
12 sty 23:10
Eta:
No i jeszcze : x∊(−2,2) i y∊(−2,2)
12 sty 23:16
bezendu:
Eta wiesz gdzie oprócz matematyka pisz są wytłumaczone wektory ?
12 sty 23:16
Eta:
Gustlik podawał ...... poszukaj
12 sty 23:17
bezendu:
Będziesz jutro na forum w godz 13−17 ?
12 sty 23:18
Eta:

, dopiero po20
oo
12 sty 23:19
bezendu:
Kurde
12 sty 23:19
bezendu:
Mila czemu robisz za pomocą okręgu to pierwsze zadanie ?
13 sty 00:48
5-latek: Bezendu zdadanie z kwadratem mozesz zrobic tez tak
Beda to sposoby dluzsze
1. Masz wyznaczona dlugosc odcinka AB wiec mozesz napisac rownanie prostej rownoleglej do AB w
odlegolosci d=√5 Teraz mozesz sobie wyznaczyc punkty przeciecia .
Ze wzorow na srodek odcinka wyznaczysz pozostale czyli C1 i D1 .
2sposob tez bez wektorow
Mozesz wyznaczyc rownanie dwusiecznej miedzy niebieska i rozowa prosta ( w kwadraci jest to
przekatna . i masz do wyznaczenia punkty przeciecia
13 sty 09:26
bezendu: ?
13 sty 18:55
bezendu: ?
13 sty 19:07
Mila:
Ad1) Można powiedzieć nawyk z konstrukcji.
Rozwiązując układ równan:
(x−3)2+(y−4)2=5
y=2x−2
Znajdziesz wsp. dwóch punktów:
C1 i C2.
Ja poleciłabym rozwiązanie za pomocą wektorów, ale wiem, że z tym kulejecie, to dałam taki
sposób, pięciolatek dodał swoje propozycje.
13 sty 19:12
bezendu:
Czasami wychodzą dwa rozwiązania a mi wychodzi jedno i nie wiem gdzie jest błąd.
13 sty 19:15
Mila:
W czym tak Ci wychodzi?
13 sty 20:28
bezendu:
Zaraz poszukam tego zadania.
13 sty 20:30
bezendu:

Współrzędne przeciwległych wierzchołków prostokąta ABCD są równe A = (5,− 3), C = (− 7,1) .
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków prostokąta wiedząc, że wierzchołek B leży na
prostej y = 5
1
0 współczynnik AC
2
0 prosta pros, do prostej AC i przez punkt A
y=3x−18
3
0 prosta pros do AC i przez punkt C
y=3x+22
4
0 przecięcie się prostej y=3x−18 i y=5
i potem prosta równoległa do prostej AC i mam wszystkie punkty
Ale w rozwiązaniu są dwie wersje
13 sty 20:55
bezendu:
13 sty 21:09
Mila:
Napisz ten punkt C, gdybyś znał konstrukcje, to "widziałbyś " więcej.
Drugi wariant podpowiem. Jeśli nie zrozumiesz, to napiszę całość.
13 sty 21:10
bezendu:
Jaką konstrukcję ? Proszę o całe rozwiązanie
13 sty 21:12
bezendu: ?
13 sty 21:40
Mila:

ΔABC ma być prostokątny, zatem AC jest przeciwprostokątną.
S=(−1,−1) środek AC
Kreślę okrąg
O(S,|SA|), S=(−1,−1), r=
√62+22=
√40
Kąt CB
1A=90
o jako wpisany oparty na średnicy
Kąt CB
2A=90
o jako wpisany oparty na średnicy
(x+1)
2+(y+1)
2=40
y=5
x
2+2x+1+6
2=40
x
2+2x−3=0
Δ=16
x
1=−3 lub x
2=1
D
1=(x
d,y
d)
S jest środkiem B
1D
1
Dokończysz?
II sposób
B(x,5) z tw. Pitagorasa
CB
2+BA
2=AC
2
(x+7)
2+(5−1)
2+(x−5)
2+(5+3)
2=(4
2+12
2)
x
2+14x+49+16+x
2−10x+25+64=16+144
2x
2+4x−6=0
x
2+2x−3=0
i masz to samo co wyżej.
13 sty 21:54
bezendu:
Oczywiście, że dokończę tyko skąd to drugie rozwiązanie mam brać ?
13 sty 21:57
Mila:
Przeczytaj uważnie co wcześniej napisałam!
B1=(1,5) i D1=(xd,yd)
S jest środkiem B1D1
B2=(−3,5) i D2=(xd,yd)
S jest środkiem B2D2 Przekątne dzielą się na połowy.
13 sty 22:05
bezendu:
A jeszcze pytanie ? Czy wszystkie takie zadania mam robić, że wpisuję trójkąt w okrąg ?
13 sty 22:13
bezendu:
Mila masz jeszcze czas ? Ostatnie zadanie mi zostało ale tym razem do sprawdzenia.
13 sty 22:16
Mila:
Nie, przecież podałam Ci II sposób. Musisz wiedzieć, gdzie jest kąt prosty i decydujesz.
III sposób − wektory prostopadłe, Etaa, przykładowo rozwiązała.
13 sty 23:23
Mila:
Dobranoc. Napisz, jutro dam wskazówki.
13 sty 23:24
bezendu:
Mila ja wiem, że podałaś drugi sposób, ale ja pytam ogólnie dla zadań z geometrii
analitycznej. A wektorów nie jestem pewny i nie do końca znam więc wolę nie używać.
13 sty 23:25
bezendu: Dziękuję i dobranoc.
13 sty 23:25
bezendu:
Nadal jednak nie rozumiem tej konstrukcji.
15 sty 16:26
bezendu: ?
15 sty 17:04
Mila:

Masz w zadaniu daną przekątną prostokąta.
Ty wystawiłeś w końcach prostopadłe , a przecież boki nie tworzą z przekątną kąta prostego.
Zatem nie wiadomo jak te prostopadłe wystawić.
AC jest przeciwprostokątną. − patrz prostokąt ABCD
Teraz patrz na okrąg.
∡AXC jest kątem wpisanym w okrąg opartym na średnicy, ⇒jest prosty.
W zadaniu masz napisane, że B leży na prostej y=5, okrąg przeciął tę prosta w dwóch punktach,
to masz dwa rozwiązania, dalej wiadomo jak znaleźć D
1 i D
2.
15 sty 17:06
bezendu:
Ale kiedy wiadomo, że będą dwa rozwiązania w zadaniu ? OD czego to zależy ?
15 sty 17:08
Mila:
Zależy od zadania, danych. Dobrze jest naszkicować na brudno, wtedy zobaczysz .
15 sty 17:11
bezendu: Dzięki Mila
15 sty 18:24