rachunek prawdopodobieństwa
lenaa: Spośród wszystkich wierzchołków sześciokąta foremnego wybieramy
losowo trzy wierzchołki. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wylosowane wierzchołki są wierzchołkami:
a) trójkąta równobocznego,
b) trójkąta prostokątnego.
25 paź 16:00
Mila:

a)
A−wylosowane wierzchołki są wierzchołkami Δ równobocznego
|A|=2
b)|B|=6*2=12
Do każdego wierzchołka można dobrać 2 odpowiednie wierzchołki
Może
PW lepiej wytłumaczy?
25 paź 20:22
Eta:

Mamy trzy nie pokrywające się średnice
Na każdej można zbudować 4 trójkąty prostokątne
zatem takich trójkątów prostokątnych jest 3*4= 12
25 paź 23:11
Mila:

Ładnie
25 paź 23:23
lenaa: dziękuję wam pięknie! oba rysunki bardzo ładne
26 paź 13:27