Geometria analityczna
Natka: Prosta x+y+2=0 jest symetralną odcinka AB. Wiedziąc, że A(−5,−3), wyznacz współrzędne punktu B
jak sie za to zabrac? bardziej chodzi mi o konkretny i czytelny zapis tego zeby bylo wiadomo co
i jak
z gory dziekuje
25 paź 20:33
Krzysiek60: Zrobic rysunek
Odpowiedziec sobie na pytanie
Co to jest symetralna ? jak dzieli odcinek ?
25 paź 20:35
Tadeusz:

...może to pomoże ...
25 paź 20:38
Natka: z rysunku wszystko pieknie widac, poniewaz B(1,3), ale tak jak juz wspominalam − glownie
chodzilo mi tutaj o zapis, z tym mam problem
25 paź 20:39
Tadeusz:
Symetralna dana jest równaniem y=−x−2
Prostopadła do niej i przechodząca przez A to: y+3=(x+5) ⇒ y=x+2
Środek odcinka AB to punk przecięcia ... rozwiążesz układ równań i wyznaczysz
Znając A i srodek odcinka AB wyznacz A
25 paź 20:50
Krzysiek60: Mozesz zrobic to tak
1) x+y+2=0 to y= −x−2 ( zppostaci ogolnej na kierunkowa
2) wiec prosta prostopadla do tej prostej ma wspolczynnik kierunkowy a=1 (warunek
prostopadlosci prostych
3) piszsesz rownanie prostej prostopadlej do y=−x−2 i przechodzacej przez punkt A
4) wyznaczasz punkt przeciecia sie tych prostych (masz juz srodek odcinka AB(jego wspolrzedne )
. oznaczmy go przez P
5) wzory na srodek odcinka
x
a+x
b= 2x
p
x
b= 2x
p−x
a
To samo z druga wspolrzedna y
b
25 paź 20:53
Mila:
s: x+y+2=0
y=−x−2
A=(−5,−3), B=(a,b)
1) AB⊥s
y=x+b i A∊ prostej
−3=−5+b
b=2
Prosta AB: y=x+2
2)S− punkt przecięcia prostych to środek AB
x+2=−x−2
2x=−4
x=−2
y=−2+2=0
S=(−2,0)
3)współrzędne punktu B
| | −5+a | | −3+b | |
−2= |
| i 0= |
| stąd a=1 i b=3 |
| | 2 | | 2 | |
B=(1,3)
==================
25 paź 21:01
Krzysiek60: Wiec Natka chciala miec tylko rozwiaznie .
Poza tym nie chciala zrozumiec .a szkoda
26 paź 08:26
Natka: Krzysiek60, wszystko juz zostalo przeanalizowane i bardzo mi tym pomogliscie, takze jedyne co
moge zrobic to wam podziekowac

rozwiazania tylko nie chcialam, ale juz wszystko jasne
dzieki wam!
26 paź 20:20
Krzysiek60: Dobrze
Natka .Na zdrowie
26 paź 20:26