Pierwiastki wielomianu
Dwite: 1).Liczba −2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3+ax2+bx+c Zakoduj kolejno
liczbę setek, dziesiątek i jedności iloczynu abc
2) Liczba −26 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x2+mx+n Zakoduj kolejno cyfrę
setek, dziesiątek i jedności liczby n.
25 paź 18:36
Krzysiek60: skoro x=−2 to (x+2)3= wymnoz to (albo wzor skroconego mnozenia )i porownaj z wielomianem
W(x)
to samo zadanie nr 2
25 paź 18:39
Dwite: Dzięki, takie proste a nie mogłem rozkminić, wynik do 1 to 576 a do 2 to 676.
25 paź 18:48
Krzysiek60: Wszystko sie zgadza
25 paź 18:54