uklady rownan
REX: Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą y=1/2x+3 i wykresem funkcji f:
a. f(x) =w klamerce : 1 dla xe ( − nieskonczonosc,−2>
x+3 dla xe (−2,nieskonczonosc )
b. f(x) = w klamerce : −x dla xe ( − nieskonczonosc , 1>
2x−3 dla xe (1, nieskonczonosc )
25 paź 18:56
Krzysiek60: Zrob najpierw wykres
25 paź 18:58
REX: Nie umiem... błagam o pomoc
25 paź 19:04
Krzysiek60:

Z rysunku (do a)
a=2 h=2
podsatw i policz
25 paź 19:06
REX: Ale co mam pod co podstawić ? Nie rozumiem
25 paź 21:57
Krzysiek60:

Czarny to y=1 dla x∊(−
∞,−2>
czerowny to y=x+3 dla x∊(−2,
∞)
Te pierwszs edwie rysujesz w tych przedzialach co podane
proste te ograniczaja trojkat ABC
AB to podstawa −a
h to wysokosc tego trojkata
Z rysunku odczytujesz AB=2 i h=2
podstaw do wzoru z 19 :06 i policz to pole
Zrob tak samo rysunek do przykladu b)
Wykres funkcji liniowej powinienes umiec narysowac
25 paź 22:14
REX: Niestety nie rozumiem jak to jest zrobione , w sensie ten wykres ,skad te proste powstaly
zielona i czerwona.
25 paź 22:28
Jolanta: | | 1 | |
umiesz narysować wykres y= |
| x+3 |
| | 2 | |
25 paź 22:30
Krzysiek60:

b)
f(x) narysujemy najpierw
f(x)={ −x dla x∊(−
∞,1>
{2x−3 dla (1,
∞)
czarna to f(x)−−x ale tylko do x=1
niebieski to f(x)= 2x−3 ale tylko ta czesc od x=1 do gory (do nieskonczonosci
| | 1 | |
Teraz rysujemy prosta y= |
| x+3 zielona |
| | 2 | |
Widzisz ze te proste ograniczaja trojkat ABC
Pole trojkata (wzorow do wyboru do koloru
25 paź 22:30
Krzysiek60: Wyznaczamy wspolrzedne punktu A
czyli wykres zielony i czarny
{y=−x
| | 1 | |
−x= |
| x+3 (mnoze przez 2 |
| | 2 | |
−2x=x+6
−3x=6
x=−2
y=−x
y=−(−2)=2
Punkt A=(−2,2) lub odczytac z rysunku
WYznaczam wspolrzedne punktu B
Wykres czarny i niebieski
{y=−x
{y=2x−3
−x= 2x−3
−3x=−3
x=1
y=−x
y=−1
Punkt B=(1,−1) lub odcztac z rysunku
Wyznaczam wspolrzedne punktu C
wykres zielony i niebieski
{y=2x−3
| 1 | |
| x+3= 2x−3 (mnoze przez 2 |
| 2 | |
x+6=4x−6
−3x=−12
x=4
podstawiam x do rownania y=2x−3 to y=2*4−3=5
Punkt C =(4,5)
Masz juz wszystko do policzenia pola
|AB| dlugosc podstawy (oznaczmy a przez a (jest na to wzor
|AB|=
√(1−(−2)2+(−1−2)2 =
√18 = 3
√2 =a
Piszemy rownanie prostej AB mamy bo to y=−x (kierumkowa posatc
wiec ogolna jest x+y=0
Odleglosc punktu C od prostej AB to wysokosc trojkata (h) jest na to wzor
wspolrzedne punktu C=(4,5) gdzie x
0=4 i y
0=5
mamy x+y=0 wiec A=1 B=1 C=0
| | |1*4+1*5+0| | | 9 | |
h= |
| = |
| |
| | √12+12 | | √2 | |
| | 1 | | 9 | | 1 | |
P= |
| *3√2* |
| = 13 |
| [j2] |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
To byl najdluszy sposob .
25 paź 23:47