Izomorfizm - grupy
Jakub: Dobry wieczór,
mam problem z zadaniem. Jak pokazać, że:
Z*5 jest izomorficzne z C4?
Z*5 tzn. Z*n={k∊{0,1,...,n−1}: NWD(k,n)=1}
23 paź 23:23
Jakub: Podbijam :x
24 paź 00:11
Adam: Oznaczenia?
24 paź 06:13
jc: Z5*={1,2,3,4}
21=2, 22=4, 23=3, 24=1
Zatem Z5* jest grupą cykliczną 4 elementową, czyli C4.i
24 paź 07:14
jc: Jakieś i zostało po kropce ...
24 paź 07:15
Adam:
Gdyby jeszcze było wiadomo o co chodzi
24 paź 07:58
Adam:
Z5* − grupa reszt z dzielenia przez 5 bez 0 z mnożeniem
C4 − pierwiastki 4 stopnia z 1?
24 paź 08:02