rownanie
Krzysiek60: W zadaniach przeprowadz dyskusje rownania z niewiadoma x ze wzgledu na liczbe rozwiazan
3(ax−3)= 2(−x+4a+3)
3ax−9= −2x+8a+6
3ax+2x −8a−15=0
x(3a+2) −8a−15=0
Dyskusja
| | 2 | |
1) jesli 3a+2≠0 a≠− |
| to mam rownanie oznaczone (jedno rozwiazanie |
| | 3 | |
| | 2 | | 15 | |
2) jesli 3a+2=0 czyli a=− |
| i −8a−15=0 czyli a= − |
| to mam rownanie |
| | 3 | | 8 | |
nieoznaczone
Teraz pytanie
To chyba tak byc nie moze zeby a mialo dwie wartosci rozne wiec tutaj chyba to rownanie nie
moze byc nieoznaczone wiec nie bedzie mialo nieskonczenie wiele rozwiazan?
| | 2 | | 15 | |
3) jesli 3a+2=0 to a= − |
| i −8a −15≠0 to a≠− |
| to dostaje rownanie sprzeczne |
| | 3 | | 8 | |
ten sam dylemat co wyzej jak to interpretowac ?
24 paź 22:09
Omikron:
Przypadek 2)
a nie może przyjmować dwóch różnych wartości naraz, więc przypadek ten nie będzie spełniony dla
żadnego a.
Przypadek 3)
a może być jednocześnie równe −2/3 i nie być równe −15/8, więc dla a= −2/3 mamy równanie
sprzeczne.
Generalnie moim zdaniem najprościej podstawić te wartości a, dla których współczynnik przy x =
0 i zobaczyć co się wtedy dzieje z równaniem.
24 paź 22:31
Krzysiek60: Czesc

jechalem to z tych warunkow ax+b=0
to
1) a≠0 rownanie oznaczone
2)a=0 i b=0 rownanie nieoznaczone
3) a=0 i b≠0 rownanie sprzeczne .
Wiec wedlug mnie te warunki 2 i 3 musza zaistniec rownoczesnie
24 paź 22:34
Omikron:
Akurat w tym przykładzie wychodzi, że dla żadnej wartości a równanie nie będzie nieoznaczone,
bo nigdy nie jest spełniony warunek a=0 i b=0.
To nie musi być tak, że zawsze znajdzie się przynajmniej po jednej wartości a dla każdego z
przypadków.
Tak przy okazji, bo przez długi czas nie zaglądałem, 6latek, prawda?
24 paź 22:42
Krzysiek60: Tak
24 paź 22:44
Omikron: No to dobrze się domyśliłem
24 paź 22:46
Krzysiek60: Nastepny przyklad
8b−2x+10= 4ax−4b
−2x−4ax+8b+4b+10=0
x(−2−4a)+12b+10=0
1) −2−4a≠0 to a≠−0,5 (oznaczone
| | 12 | |
2) −2−4a=0 to a=0,5 i 12b+10=0 to b= − |
| = −1,2 (nieoznaczone |
| | 10 | |
3) dla a= −0,5 i b≠−1,2 rownanie sprzeczne
To powinno byc dobrze
Teraz taki przyklad
|ax+b|=1
Teraz muszse zalozyc ze ax+b>0 ? tak ?
wtedy
ax+b=1 to ax+b−1=0
Rownanie oznaczone dla a≠0
Nieoznaczone dla a=0 i b−1=0 to b=1
Sprzeczne dla a=0 i b≠1
lub
ax+b=−1 to ax+b+1=0
wtedy
Rownanie ozanczone dla a≠0
Rownanie nieoznaczone dla a=0 i b=−1
rownanie sprzeczne dla a=0 i b≠−1
Tak samo jak w poprzednim przykladzie bede postepowal w tym
|ax−1|=b Tak ?
24 paź 23:13
Krzysiek60:
24 paź 23:41