równanie wykładnicze
J.: dla jakich wartości parametru m równanie m*4
x−4*2
x+1=0 ma jedno rozwiązanie
m*t
2−4t+1=0, t>0
m=0 lub ( Δ=0 i t
0>0) ⇔ m∊{0,4}
Tylko, że dla m<0 też jest jedno rozwiązanie, z czego to wynika?
Proszę o pomoc
27 paź 03:20
27 paź 03:21
J.: to będzie dla Δ=0 i t1*t2<0?
27 paź 03:31
J.: * znaczy Δ>0 i jeden pierwiastek ujemny
27 paź 03:31
iteRacj@:
(*) m*4x−4*2x+1=0
m*(2
x)
2−4*2
x+1=0
1/ m=0 −4*2
x+1=0
| | 1 | |
4*2x=1 2x= |
| 2x=2−2 → x=−2 i mamy jedno rozwiązanie |
| | 4 | |
2/ m≠0 wprowadzamy zmienną pomocniczą t=2
x, t>0
(**) m*t
2−4*t+1=0
równanie wyjściowe
(*) ma jedno rozwiązanie, gdy:
a/ równanie (**) ma jedno rozwiązanie dodatnie
b/ równianie (**) ma dwa rozwiązania różnych znaków
teraz spróbuj podać warunki dla podpunktów a/ i b/
27 paź 14:50