matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1098,
1097
,
1096
,
1095
,
1094
,
1093
,
1092
,
1091
, ...,
całe
Zadania
Odp.
20
głowa:
Witam. dostałem sie na studia informatyczne. nigdy nie mialem doczynienia z programowaniem ale cos mnie skusilo zeby pojsc na ten kierunek. tymczasem chce sie zaczac uczyc programowac. jest
11
Ania:
Proszę o pomoc nie umiem NWW (5,6,9,14) to do gimnazjum także (rozkład na kresce ) ale nie umiem dla czterech cyfr (pomocy )
6
kasia:
Mamy liczby pomiędzy 100 a 999 liczby całkowite (naturalne). Ile jest liczb w tym zbiorze podzielnych przez 13 lub 15 lub 17 ?
1
edźka:
mam obliczyć sumę ciągu arytmetycznego 2+4+6......2x i nie wiem jak mam się do trgo zabrac ... pomocy ...
2
ania:
jaka jest pochodna z cos
3
x to będzie 3cos
2
x * −sinx
50
Tone:
Czy da się tu wyliczyć deltę ?
2
ania:
Mam całkę ale nie wiem jak ją obliczyć
2
ankul112:
Mam zadanie ale nie mam zielonego pojęcia o co w nim chodzi :
3
silverc:
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu 2 całek: a) xe
−x
dx
7
Pitt:
1. Do pewnego magazynu dostarczają pudełka dwie fabryki F1 i F2, przy czym 60% dostaw pochodzi z F1, a 40% z F2. Wśród pudełek, produkowanych przez te fabryki braki stanowią odpowiednio 2%
14
kasia:
Dane są długości a, b dwóch sąsiednich boków równoległoboku oraz kąt gamma zawarty między tymi bokami. Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku.
21
domi:
Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m ∊ R równanie ma rozwiązanie :
24
xantor:
Wykaż że
3
√
6+
√
847/27
+
3
√
6 −
√
847/27
= 3. Proszę nie podnosić tego do potęgi tylko za pomocą wzoru skróconego mnożenia.
24
thenobono:
Głowie się nad tym już chwile. To zadanie jest rozwiązywalne ?
4
soni87:
f(x)=x/(x−2) DfxeR\{2} pochodna to f'(x)=[x'(x−2)−(x)(x−2)'] / (x−2)
2
= −2/(x−2)
2
6
nowy:
Mam pytanie do olimpijczykow z matematyki na poziomie Liceum. Otóż chcem wziąć udział w tej olimpiadzie(licealnej) i nie wiem co dokładnie ( a najlepiej jakie temty przerobic i znac)
23
pomoc justyna:
Hej co u was? Dawno mnie tu nie było jakos czasu mało.
6
polalala:
a) log
2
(x−1)−log
2
(x+1)+log
(x+1)/(x−1)
2>0
6
BL:
Rozwiąż graficznie równania:
1
3
b) (
)
x
+
=0
3
x
2
polalala:
log
x
8−log
4x
8=log
2x
16 Proszę o pomoc.
42
Kostek:
Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra jedności
12
domi:
y=lx−5l−2
√
x
2
+2x+1
to tak doszłam do f(x)=lx−5l−2lx+2l i teraz pytanie co ja mam zrobić, żeby pozbyć się tego f(x) ? czy mam to wgl obliczać ? a jesli nie to jak mam 2 przed wartością
5
Madzik:
W pewnym trójkącie równoramiennym umieszczono kwadrat w ten sposób, że dwa jego wierzchołki leżą na podstawie trójkąta, a dwa pozostałe są dziela ramie trójkata w stosunku 1:3 liczac od
4
krzysiek:
2sin2x+2sinx=2cosx+1
21
Paweł:
Witam, Mam problem z zadankiem z funkcji wykładniczej. Mam jutro sprawdzian, a podobno ma być zadanie
4
Arek:
Przez krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego poprowadzono płaszczyznę prostopadłą do przeciwległej ściany bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju, jeśli długość
12
pomocy proszę:
narysuj wykres funkcji: a) y= |(x−1)−1|
9
Garth:
Czy y = x − 4 jest prawostronna asymptota funkcji okreslonej ponizszym wzorem?
5
hania:
bardzo proszę o przekształcenia do tej funkcji: ||2x+5|−4|
9
nick:
Cześć, mam problem z rozwiązaniem układu równań, mógłby mi ktoś pomóc? Próbuje już od wczoraj wyznaczyć x,y, λ ale nie potrafię...
9
martynka:
witam .W pewnym doświadczeniu losowym , A pociaga omegę B zawiera się w omedze wyznacz p(a−b) jeżeli p(b)=1/3 p(a u b)=2/3 ?
6
Arek:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy α przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do
3
Arek:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 2 i krawędzi bocznej 4 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i prostopadłą do jednej z krawędzi bocznych.
3
minnie:
Długość krawędzi podstawy i krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynoszą odpowiednio a i b. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do jednej z krawędzi
13
Kostek:
Jak rozwiązać taki układ
2
Madzik:
W pewnym trójkącie równoramiennym umieszczono kwadrat w ten sposób, że dwa jego wierzchołki leżą na podstawie trójkąta, a dwa pozostałe są środkami ramion. Jaką część pola trójkąta
1
o:
hej, mam pytanie czy : (1+i)
100
=−2
50
i ?
5
kacper:
Jeżeli
3
√
x
=5
3
√
7
, to: Proszę o wytłumaczenie.
4
Zenek:
Obliczyć:
8
Arek:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS, gdzie S jest wierzchołkiem ostrosłupa o krawędzi podstawy a i kącie między krawędzią boczną i krawędzią podstawy α przecięto płaszczyzną przechodzącą
7
Arek:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego wszystkie krawędzie mają długość a, przecięto płaszczyzną zawierającą dwie wysokości ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa.
8
Alk:
Jak udowodnić twierdzenie sinusów w przypadku gdy rozpatrywanym trójkątem jest trójkąt rozwartokątny?
8
ala:
x
2
−(2
m
−1)x−3(4
m
−
1
−2
m
−
2
)=0
3
Lou:
a) 3x
2
− 300 = 0 b) 3x
2
− 30x = 0
8
aa:
a) (m+1)x = 1 Chciałabym poznać sposób rozwiązywania bo nie bylo mnie na lekcji....
2
Piotrek:
Hej mam prośbę potrzebuję lajków w konkursie oto link : Wystarczy wejść i kliknąc lubie to
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=576947785674925&set=a.575026885867015.1073741829.295297303839976&type=1&theater
1
xd:
oblicz długość przekątnej sześcianu i jego objętość, jeśli przekątna podstawy tego sześcianu jest o 1 dłuższa od jego krawędzi.
3
Amy:
(7−x)≤0 −x≤7
5
Miro:
Witam lekko stanąłem z tą macierzą od początku
9
Amy:
(x+4)>0
7
Blue:
Rozwiąż nierówność : |x| + 2x +1 = 0.
0
karmelka:
Zadanie: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, krawędź podstawy ma długość a. Oblicz promień kuli stycznej do
2
mxm:
Rozwiąż nierownośc
1
underground4:
Pole przekroju osiowego stożka wynosi 9cm
2
, a tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=45 stopni. Oblicz objętość tego stożka.
3
betty1234:
x
2
−2=0
7
pyśka:
Nie wiem jak to policzyć 1
2
pawel:
:::rysunek::: WEKTORY
0
Piotr 10:
Trivial
nie chce mi się okienko pojawić w tamtym poście do pisania, a w reszcie się pojawia. Nie wiem co jest grane. Tamtych dwóch zadaniach nie ruszałem. Za to zrobiłem dwa
5
xoxo:
Ile jonów chlorkowych zawiera kryształ chlorku wapnia zbudowany z n jonów?
4
Henias:
przedstaw w postaci jednej potęgi a)(5
3
:5
−
1,5)
−
4=
7
minnie:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 12 i krawędzi bocznej 10 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wysokość tego ostrosłupa i jedną z wysokości ściany bocznej
0
marcia:
zad1 napisz wzór:
0
Aga:
:::rysunek::: Korzystając z funkcji trygonometrycznych, oblicz długości przekątnych rombu
5
ania:
policzyc pochodna −x
y
po x i po y czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze policzylam?
1
math:
usuń niewymierność:
10
Kamil:
ile jest liczb podzielnch przez 4 lub 7 w zakresie od 1 do 50 ?
5
Kamil:
P(A) =
1
2
2
ania:
a) 2x−2y=7 4x+3y=21
1
Grzegorz:
Wykaż, nie używając kalkulatora, że jeśli a=2+2√3 i b=√6+√10 to a<b.
6
Spawarka:
Oblicz: a) 0,02 do potegi 3
3
karol:
asia kasia i wojtek usiedli przy trzech jednakowych komputerach i na umówiony sygnał rozpoczeli
3
jedoczesnie grac w te sama gre edukacyjna. obecnie asia ma za soba
całej gry, kasia
7
4
1
, wojtek
. kto w tej chwili prowadzi a kto jest ostatni
?
9
3
7
Damian:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego ośmiokątnego, w którym krawędź boczna ma długość 5 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=30
3
krzysiek:
1
(cos4x−1)= cos
2
x
2
15
Maniek:
Znajdź wszystkie ułamki właściwe nieskracalne o liczniku i mianowniku dwucyfrowym, których rozwiniecie dziesiętne jest okresowe, a okres zasadniczy ma trzy cyfry.
1
majka:
Wykres funkcji f(x)=2
x
przesunięto równolegle o wektor u=[2,−1] i otrzymano wykres funkcji g a) napisz wzor funkcji g
2
Arek:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia graniastosłup prawidłowy trójkątny, punkty G i H są środkami odpowiednio DE
1
ada:
Punkt D należy do podstawy AB trójkąta równoramiennego ABC. Odcinek AD jest dwa razy dłuższy, a odcinek DC− trzy razy dłuższy od odcinka DB(zrobiłam takie oznaczenia AD=2x, DC=3x, DB=x).
14
Ziombal:
W trójkąt prostokątny został wpisany okrąg. Przeciwprostokątna została podzielona przez puknkt stycznosci z okręgiem na odcinki o dł 2cm i 3cm. Oblicz długości z przyprostokątnych tego
5
misia:
Podaj dwie liczby wymierne zawarte miedzy liczbami: a)
450
803
i
451
803
0
Pal:
Z talii 24 kart losujemy jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy kartę pik lub króla.
2
Kamil:
oblicz P (AnB) jezeli:
3
Mietek:
hej
3
krzysiek:
rozwiąż równanie
1
mrcyvill:
Cześć! Macie może jakieś pomysły na zadania:
6
celina:
2x
2
+3x=2 jak mam to obliczy
0
zoska125:
Pan Kozłowski złożył do banku 8000 zł, a po upływie pierwszego i każdego następnego roku wpłacał po 1000zł. Ile lat oszczędzał Pan Kozłowski, jeśli na koniec tego okresu na koncie
8
Damian:
Dziedz. fun. jest zb. (−2,0,2) Wskaż zbiór który nie może byc zbiorem wartości tej funkcji A. 0
1
Aga:
2cosxcos2x + 3sin2x = 4cosx
5
jula:
bardzo proszę o pomoc....
5
marta:
a
2
− b
2
= 24
13
lok:
pierwiastek trzeciego stopnia z
√
9
2
3
Dominik.:
Przekrój postumentu w kształcie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającego 3 jego wierzchołki jest trójkątem równoramiennym, prostokątnym o polu 8 m
2
. Oblicz objętość tego
8
Malinkaa^^:
Pierwiastki... proszę o pomoc
13
asia:
Rozwiąż całkę: ∫tg
2
2xdx
14
gogoo:
Która z podanych dwóch liczb jest większa? Ile razy większa?
3
Matey06:
Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2cm. Oblicz pole i obwód tego kwadratu.
3
aniaaaa:
rozwiązać pochodną (2x)
y
1
Paweł:
1.oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej b
1
kika:
ZAD 1
3
Marta:
Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Przekątna ściany bocznej wraz z podstawą tworzą kąt 30 stopni. H=6.
3
piotrek11:
Prosta równoległa do osi OY przecina okrąg (x+1)
2
+(y+3)
2
=100 w punktach A i B. Wyznacz równanie tel prostej jeśli AB=10
5
domi:
1
√
3
−
= Proszę o pomoc,jaki będzie wynik?
2
2
T:
Wyznacz miarę kąta między dwiema przekątnymi sześcianu o krawędzi długości a. \Bardzo proszę o pomoc, nie wiele rozumiem ogólnie z całego działu.
2
Mbda:
Do baru wchodzi 10 osób, każda zostawia swój płaszcz. Po godzinie wychodzą z baru. Na ile sposobów każda z tych osób wyjdzie w nie swoim płaszczu
4
Asiq:
Prosze o pomoc
!
3
aniaaaa:
obliczyc objętośc bryły ograniczonej podanymi powierzchniami y=−2, y=1, z=9−x
2
, z=1+x
2
1
kati:
Oblicz V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeżeli jego krawędź boczna ma 10 cm a pole podstawy jest równe 72cm
2
2
Natliss.:
Rozłóż wielomian w na czynniki
0
aniaaaa:
znaleźć równanie stycznej do liścia Kartezjusza x
3
−3axy+y
3
=0 w punkcie P= (
3
2
a;
3
2
a)
6
pyśka:
:::rysunek::: Mam funkcję:
3
krossa:
Po Wiadomościach z kraju i ze świata telewizja TVG ma nadać pięć reklam: trzy reklamy różnych proszków do prania oraz dwie reklamy różnych past do zębów. Kolejność nadawania
1
Damian:
Oblicz objętość ostrosłupa którego siatką jest kwadrat o boku a. Kompletnie nie wiem jak to ma wyglądać
4
Skatty:
Witam
5
kamczatka:
1
1
Sprawdź czy liczba a=
−
jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=x
3
−3x
√
5
−
√
3
√
5
+
√
3
3
dawid :
2
7
−2*(2+1)−2
1
=
3
kamczatka:
2x
4
(x+1)−8(x+1) = 2(x+1)(x
4
−4)
4
aniaaaa:
obliczyć ∫∫∫(X
2
+y
2
dxdydz gdzie obszar U ograniczony jest przez nierówność
√
x
2
+y
2
≤z≤
√
1−x
2
−y
2
6
domi:
l2−lx−3ll≤0
9
kamczatka:
Rozwiąż równanie 4x
4
−9=0
1
atamniemarudz:
zad. 1 W prostopadłościanie, którego podstawą jest kwadrat o boku x dm, suma długości wszystkich
2
luki:
Dane jest równanie rekurencyjne a
n+1
= 3a
n
+ 2 , a
0
= 1, n≥1 Rozwiązać powyższe równanie:
11
Ana:(:
log
2
x= 5 log
2
x=1,5
2
asia:
Mamy dwie funkcje,z których jedna jest malejąca:h(x)=3ax−b,a druga rosnąca j(x)=bx−3a.Obie przecinają się w jednym punkcie C.Oblicz odciętą punktu A.Proszę o wskazówki...
6
martin:
Korzystając ze współrzędnych biegunowych obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
9
stripe:
Rozwiąż równanie:
10
adaś:
Oblicz objętość bryły otrzymanej z obrotu wskazanej figury wokół wskazanej osi: ox
1
terminex:
Zad. Drgający punkt ma okres drgań równy 2 s. Amplituda drgań jest równa 50 mm. Faza początkowa wynosi 0. Znajdź prędkość punktu gdy wychylenie z położenia równowagi wynosi 25 mm. Pomoże
4
Ewelinka:
Zad. 1 Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 5 cm, a krawędź boczna ma 13 cm. Oblicz
3
asia:
y= 4 − f(|−x + 1|) Wykonując odpowiednie przekształcenia, naszkicuj wykres.
5
Karo:
Na ospę można nie zachorować albo tylko raz. Badania w pewnym regionie dowiodły, że 94% populacji przebyło tę chorobę. Dla zmiennej losowej X zdefiniowanej jako liczba zachorowań na
2
ZUMA:
Szanowni forumowicze,
0
Pomocy:
Wykazać że kąt pod jakim widać przez teleskop Newtona bardzo odległe
4
biały:
Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnij tą pochodną (2−lnx)
3
x
4
wajdzik:
Wykaż, korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, że liczba
5
√
8
jest niewymierna.
2
cotojest:
Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) = (4x2 + 2x + 4) / (x2 + 1) , gdzie x należy do R, przyjmuje najmniejszą wartość równą 3, zaś największą równą 5.
10
Ajtek:
Mam sprawę do Was mądrych
.
3
Harslock:
Panowie i panie proszę o szybką pomoc z poniższym zadaniem:
2
kamil:
Znaleźć wszystkie liczby naturalne x mniejsze od 10 takie, że 4x = 5 (mod10)
7
cotojest:
Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) = (3x 2 − 4x + 12) / (x 2 + 4) , gdzie x należy do R, przyjmuje najmniejszą wartość równą 2, zaś największą równą 4. Material klasa 2 lo
4
Marek:
Oblicz obszar trójkąta o wierzchołkach A(−1,1), B(0,0), C(2,2) ∫∫(x+2y)dxdy
4
Dr. Useless:
Wykaż że funkcja f opisana wzorem f(x)=x+2/x−1: a) jest malejąca w przedziale (−
∞
, 1)
1
Krrysi :
Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 8 cm, a krawędź podstawy ma 6 cm. Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa.
24
bezendu:
2
|x|
3
+8
=16
x
2
9
PuRXUTM:
Witam
wykaż że A∩(B∪C)=(A∩B)∪(A∩C)
8
pyśka:
mam obliczyć całkę:
7
adam:
trygonometria rozwiąż równanie
1
malutka:
Mamy okrąg opisany na trójkącie prostokątnym o bokach: |AB| = 2r, |AC| = b. Oblicz pole figury zamalowanej na niebiesko (tzn. oblicz pole okręgu).
1
wojtek:
FIZYKA: KINEMATYKA
31
Kun:
Mam problem z pewnym zadankiem : Czy poniższa równość jest tożsamością trygonometryczną?
11
pytanko:
Jeśli log5=0,699, to ile wynosi log
2
5? Oblicz przybliżoną wartość. Podobnie: log11=1,04, ile wynosi log
5
11=? etc.
3
kajka:
Odległośc środka ściany sześcianu od przekątnej sześcianu jest równa d. oblicz pole całkowite. pomóżcie bo nie mam pomysłu na to zadanie
2
szymon:
Wyznacz współrzędne punktów A i B leżacych na prostej y=3/4x +2, jeśli odcinek AB ma długość 10, a jego środkiem jest punkt S(12,11)
5
Michal566:
Rozwiąż równanie :
2
Karo:
Na egzamin zgłosiło się 8 kandydatów, przy czym 2 z nich to bracia. Jakie jest p−ństwo, że bracia będą zdawać egzamin jeden po drugim?
11
john:
Rozwiaz układy równań:
9
Kaaasia:
sin 21 − cos 69 cos 69 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21
bezendu:
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie
7
asdf:
Witam
5
elwi:
2−5x=8/x−4
5
Majkel:
Powierzchnia Nowej Zelandii jest równa około 269000km
2
. Ile to metrów kwadratowych ? Wynik podaj w notacji wykładniczej.
8
majka:
Oblicz:
10
zadanie:
W n−kacie foremnym pomalowano na czerwono k wierzchołków. Czy stad wynika, ze istnieje trójkat równoboczny, którego wszystkie
8
asd:
W jaki sposób w ruchu jednostajnie przyspieszonym przy v
o
szybkość ciała zależy od drogi
7
zzzzzz:
x
5
− 3x
4
−x
3
+ 3x
2
−6x + 18 = 0
3
adam:
trygonometria rozwiąż równanie :
2
beti.:
Oblicz pola powierzchni i objętości prostopadłościanów: sześcianu gdzie d=9cm,
9
gochaa:
10−2x
x−3
≤0
2
hush:
W powietrzu jest ok.78% azotu i 21% tlenu. O ile procent mniej jest w powietrzu tlenu niż azotu?
2
Magda:
Kąt rozwarty rombu ma miarę 135 stopni. Oblicz obwód rombu , jeśli jego pole jest równe 32 cm
2
.
3
Michał :
Z pojemnika, w którym znajduje się n kul białych i m kul czarnych losujemy n+m razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej w doświadczeniu o
1
a.:
Oblicz przy pomocy całki oznaczonej objętość bryły powstałej w wyniku obrotu wokół osi Ox figury oznaczonej parabolą y=2x−x
2
i prostą y=x.
14
V.Abel:
Witam! Proszę o pomoc (podpowiedź, najlepiej wyjaśnienie
):
1
wegi:
1
Oblicz pole wspólnego obszaru ograniczonego parabolami y=x
2
, y=
x
2
i prostą y=3x.
2
57
olusia słoka chwila :
Pomocy
! Niech mi ktoś wytłumaczy te zadania , rozpisze je co mam zrobić , bo ja nie wiem , nie rozumiem
7
Promyczek:
Niech W(x)= x2 + mx + 36. a) Wyznacz te wartości parametru m, dla których W(x)=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
1
aiks:
(x
2
−1)
3
a) ∫
dx =
x
sinx
b) ∫
dx =
1+cos
2
x
9x−3
c) ∫
dx=
x
2
+x−2
19
bezendu:
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie
6
doma23w:
W okrąg x
2
+y
2
=20 został wpisany trójkąt równoramienny prostokątny. Wierzcholek kąta prostego tego trójkąta ma współrzędne (2,4). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
11
Justyna:
Pomoże ktoś, bo ja już przestałam myśleć i nie za bardzo wiem jak wyrysować do tego drzewko.. a więc to zadanie:
7
magda:
Oblicz wysokość CD trójkąta ABC, gdy IABI=6, IBCI=7, ICAI=5
4
pomocy! please:
w trapezie równoramiennym w którym można wpisać okrąg długość ramienia ma 4 cm. kąt ostry trapezu ma 30stopni oblicz pole trapezu
10
Kamilla:
Wyznacz rosnący ciąg geometryczny, wiedząc, że suma wyrazów skrajnych jest równa 34, iloczyn tych wyrazów 64, a suma wszystkich wyrazów w ciągu wynosi 62.
3
MM94:
Witam!
4
keke :
∫(ctg
3
x)/(sin
2
x) Czy w tym przypadku można za ctg
3
x podstawić (cos
3
x)/(sin
3
x)?
15
Gimigis:
1
3
3 do potęgi
x 12 do potęgi
:
√
8
,pomoże ktoś
8
4
mam zapisać w postaci a
x
a∊N x∊W
88
magnum2020:
zad1. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłup prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy mającej długość 5cm i wysokości 2 cm.
9
kamil:
w okrag x
2
+y
2
=20 wpisany jest trójkąt równoramienny prostokątny. wierzchołek kąta prostego tego trójkąta ma współrzędne (2,4). wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
3
marlena:
Wykaż, że suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2.
4
Kornelia:
Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30% a następnie obniżono o 20%. Zatem cenę towaru obniżono o?
2
xd:
dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery rożne pierwiastki? a) x
4
− x
2
+m=0
3
kasia:
Mam takie zadanie, Oblicz:
8
ZADANIE MATMA :
Przedstaw współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= −2x2+bx+c, jeśli do jej wykresu należy punkt P=(1, 10), a jednym z miejsc zerowych jest liczba −4. Przedstaw funkcję w postaci
15
ania:
Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
0
math:
Czy jeżeli 5|n
2
, to
√
5
|n?
Okazuje się, że czemyżby nie
4
pomocy! please:
Rozwiąż układ równań
6
wiktoria:
P(A) =
1
2
P(B') =
1
3
4
Mod:
Rozwiąż równanie:
16
Kamilka:
:::rysunek::: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
27
3
x
<− 27/3
x
13
Marta:
Przedstaw współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= −2x
2
+bx+c, jeśli do jej wykresu należy punkt P=(1, 10), a jednym z miejsc zerowych jest liczba −4. Przedstaw funkcję w postaci
1
Damian:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość b, a miary kątów płaskich przy wierzchołku ostrosłupa wynoszą α i β. Oblicz pole powierzchni
archiwum 1098,
1097
,
1096
,
1095
,
1094
,
1093
,
1092