Równanie liniowe
aa: a) (m+1)x = 1
Chciałabym poznać sposób rozwiązywania bo nie bylo mnie na lekcji....
19 wrz 20:45
asdf: co masz wyznaczyć?:
19 wrz 20:46
Piotr:
ale co tu masz rozwiazac ?
19 wrz 20:47
aa: Wyznacz wszystkie wartości dla parametru m, dla których równanie z niewiadomą x ma jedno
rozwiązanie. Wyznacz to rozwiązanie
19 wrz 20:49
Piotr:
dla m= −1 brak rozw
dla reszty 1 rozwiazanie
19 wrz 20:51
aa: ale jak to zrobić

Ja chce umieć a nie spisać żeby mieć
19 wrz 20:54
pigor: ..., zapewne chodzi o dyskusje rozwiązania, a więc to
równanie
ma dokładnie 1 rozwiązanie x=u{1}{m+1) ⇔ m+1≠ 0 ⇔ m≠−1 ;
mówimy, że równanie jest oznaczone
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeśli m= −1 ⇒ dane równanie nie ma rozwiązania − jest sprzeczne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
innej możliwości (wartości m dla której byłoby nieoznaczonym) nie ma . ...
19 wrz 20:57
aa: dzięki pigor
19 wrz 21:00
5-latek: Zobacz masz w nawiasie (m+1)
Nie masz rozwiazania tego rownania dla m=−1
Dlaczego?
bo dla m−1 dostaniesz rownanie sprzeczne Podstawiam do rownania za m=−1 i mam (−1+1)x=1 czyli
0*x=1 czyli 0≠1
wszystkie liczby oprocz m=−1 dadza jedno rozwiazanie
np wezmy m=0 wiec podstawiamy do rownania m=0 i mamy (0+1)x=1 to 1x=1 to x=1
| | 1 | |
m=1 to (1+1)x=1 to 2x=1 tp x= |
| itd podstawiaj sobie za m rozne wartosci i zobacz ze |
| | 2 | |
mozesz wyliczyc jaki ma byc x zeby rownanie mialo 1 rozwiazanie
A gdyby bylo np takie rowanie
(m−5)x=1 to jakie by bylo rozwiazanie polecenia
19 wrz 21:13