pomocy
Pitt: 1. Do pewnego magazynu dostarczają pudełka dwie fabryki F1 i F2, przy czym 60% dostaw pochodzi
z F1, a 40% z F2. Wśród pudełek, produkowanych przez te fabryki braki stanowią odpowiednio 2%
dla F1 i 3% dla F2. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrane pudełko z tego magazynu
będzie wadliwe.
2. W pierwszym pudełku są 3 losy wygrywające i 7 losów przegrywających, w drugim 5
wygrywających i 4 przegrywające. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, to
losujemy jeden los z pierwszego pudełka, w przeciwnym wypadku− jeden los z drugiego pudełka.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy los wygrywający.
3. W pierwszej urnie są 2 kule białe i 3 czarne, a w drugiej 3 białe i 5 czarnych. Rzucamy
kostką do gry. Jeśli wypadnie sześć oczek to losujemy jedną kulę z drugiej urny, w przeciwnym
przypadku− jedną kulę z pierwszej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
Zadania mam rozwiązać za pomocą jakiegoś "drzewa" jak by ktoś mógł mi pomóc i wytłumaczyć to
trochę

z góry dziękuję za pomoc
14 gru 20:40
Eta:
Pomagam ... rysuję Ci te drzewka ....... to potrwa , bo strona słabo chodzi
14 gru 20:55
Eta:

liczymy prawdopodobieństwo: idąc po
czerwonych gałązkach ;
1) P(W) = 0,5*0,02 + 0,4*0,03 = ...... weź liczydło i policz
2) wybor pudełka P
1 jest z prawdopodobieństwem
26=
13
P
2 z prawdop.
23
P(w)=
13*
310 +
23*
59=...........
3) wybór urny U
1 jest z prawdop.
16
U
2 z prawdop.
56
P(b) =
16*
25 +
56*
38=.......
14 gru 21:17
Pitt: dzięki za pomoc
14 gru 21:18
Dafit:
16 maj 22:45
ja: zle jest rozrysowany obrazek 3 i w 1 w obliczeniach jest błąd.
8 gru 09:38
.: drugie tez jest źle
11 gru 17:24
Wojtek: Drugie jest dobrze, wynik 127/270.
20 wrz 01:26