Równanie
Michal566: Rozwiąż równanie :
1 = 4√x2 − 44 + 2x
18 wrz 20:12
5-latek: 4+2x≠0 i √x2=|x|
18 wrz 20:16
Michal566: powinno wyjść 313 mi wychodzi inaczej :x
18 wrz 20:26
5-latek: Przedstaw swoje obliczenia
Skorzystaj z definicji wartosci bezwzglednej a ja znasz
18 wrz 20:33
Aga1.:
Ustal dziedzinę
4+2x≠0 i x
2−4≥0
4
√x2−4=4+2x //:2
2
√x2−4=2+x
dla x≥2 można obie strony podnieść do kwadratu, dlaczego?
4(x
2−4)=x
2+4x+4
3x
2−4x−20=0
Δ=16+240=256
√Δ=16
dla x<−2
jedna strona równania jest ujemna , a druga wynosi 1
sprzeczność.
18 wrz 22:40
5-latek: Moze MIchale na drugi raz zapisuj ulamki za pomoca duzej litery U
Teraz wiadomo ze −4 ma byc pod pierwiastkiem . ja natomiast odczytalem ze jest za pierwiastkiem
dlatego napisalem √x2=|x|
18 wrz 22:45