trygonometria
krzysiek: rozwiąż równanie
2sin2x+2sinx=2cosx+1
19 wrz 18:19
krzysiek: proszę o pomoc
19 wrz 18:24
alfa i omega: 4sinxcosx+2sinx=2cosx+1
4sinxcosx+2sinx−2cosx−1=0
2sinx(2cosx+1)−(2cosx+1)=0
(2cosx+1)(2sinx−1)=0
cosx=−1/2 sinx=1/2
19 wrz 18:31
pigor: ..., np tak :
2sin2x+2sinx= 2cosx+1 ⇔ 2*2sinxcosx+2sinx− (2cosx+1)= 0 ⇔
⇔ 2sinx(2cosx+1)− 1(2cosx+1)= 0 ⇔ (2cosx+1)(2sinx−1)= 0 ⇔
⇔ 2cosx+1= 0 lub 2sinx−1= 0 ⇔ cosx= −
12 lub sinx=
12 ⇔
⇔ cosx= cos(180
o−60
o) lub sinx= sin30
o ⇔
⇔ x= ±120
o+360
ok lub x= 30
o+360
ok ⇔
⇔
x= ±23π+2kπ lub
x= 16π+2kπ i k∊C . ..
19 wrz 18:40