naszkicuj wykres funkcji
domi: y=lx−5l−2 √x2+2x+1 to tak doszłam do f(x)=lx−5l−2lx+2l i teraz pytanie co ja mam zrobić,
żeby pozbyć się tego f(x) ? czy mam to wgl obliczać ? a jesli nie to jak mam 2 przed wartością
bezwględną to jak ona wpływa na wykres ?
19 wrz 22:36
asdf: narysuj wykres po prostu:
y = |x−5| − 2|x+2|
mozesz to rysowac dla przedziałów, umiesz ustalić te przedziały?
19 wrz 22:40
domi: umiem
19 wrz 22:42
domi: ale interesuje mnie jeszcze 2lx+2l , to co z tą 2 przed wartością bezgl. jak to wpływa na
wykres?
19 wrz 22:43
asdf: bardziej ostry jest, i tyle

Narysuj sobie tak dla siebie:
y = 2|x| oraz y = |x|
19 wrz 22:45
domi: dziękuje ślicznie
19 wrz 22:45
asdf: proszę
19 wrz 22:46
5-latek: Mozesz zrobic to tak 2|x+2|=|2x+4| i dostaniesz y=|x−5|−|2x+4|
lub po ustaleniu przedzialow (−∞−2) <−2,5) <5,∞) to dla 1 przedzialu (−∞,−2)
|x−5|=−(x−5)=−x+5
|x+2|=−(x+2)=−x−2
wiec dla tego przedzialu y=−x+5−2(−x−2) to y=...policz i narysuj wykres tej funkcji w tym
przedziale .
Pozostale przedzialy tak samo tylko zwracaj uwage jaki bedzie znak modulu.
19 wrz 22:57
5-latek: A tak naprawde to tam powinno byc y=|x−5|−2|x+1| bo x2+2x+1=(x+1)2 wiec przedzialy beda
inne
19 wrz 23:04
domi: już sobie poradziłam, ale również dziękuje za pomoc
19 wrz 23:05
domi: racja, ale wtopa ...
19 wrz 23:07
5-latek: Na zdrowie
19 wrz 23:09
domi: dzięki za pomoc i za poprawienie błedu !
19 wrz 23:11