Wykres funkcji , wyznacz liczby naturalne sełniające nierówność
olusia słoka chwila : Pomocy

!
Niech mi ktoś wytłumaczy te zadania , rozpisze je co mam zrobić , bo ja nie wiem , nie rozumiem

!
1)Wyznacz liczby naturalne spełniające nierówność
−3 x kwadrat +x > bądź równe −1
2) rozwiąż | x +2| >3
3) Narysuj wykres funkcji y = 2x−1 zapisz wzór funkcji
a) prostopadłej i
b) równoległej do tej funkcji przechodzącej przez punkt A(−2,1)
4) Narysuj wykres funkcji y = −2x kwadrat +x +1 i przedstaw wzór w postaci iloczynowej i
kwadratowej.
17 lip 16:56
;): 1.policz delte+pierwisatki
17 lip 17:13
17 lip 17:16
17 lip 17:17
17 lip 17:17
olusia słoka chwila : ej , a dlaczego delta wyszła mi minus 11 , tyle wychodzi

17 lip 17:32
olusia słoka chwila : nic mi nie wyszło , ja się zaraz załamię

17 lip 17:54
;): to licz jeszcze raz
17 lip 17:57
;): a ja sie załamie ,że ktos w LO nei umie rozwiązać takich zadań
17 lip 17:58
Sławek:
ogólnie: Δ = b2−4ac
−3x2 + x ≥ −1
−3x2 + x + 1 ≥ 0
Δ = 12 − 4*(−3)*1
Δ = 1 + 12
Δ = 13
17 lip 18:10
olusia słoka chwila : dzięki wiem o czym zapomniałam
17 lip 19:55
olusia słoka chwila : Wiecie co może ktoś mi sprawdzić to zadanie moja koleżanka i ja mamy różne rozwiązania
( √5 * 5do kwadratu − √15 *3 ) do kwadratu −2 do potęgi zerowej + (1/2) do potęgi −1=
oraz drugie tu nawet nasz kolega ma inaczej
( 3 stopnia√2 + 3 stopnia√4) do potęgi 3 −( 3 stopnia √2− 3 stopnia √4) do potęgi 3 =
Jak ktoś wie jak to rozwiązać to jest mistrzem matematyki dla nas

!
Z góry dziękuje kółko próbujące zrozumieć matematykę

!
17 lip 20:36
;): które tozadanie
17 lip 20:37
ICSP: | | 1 | |
(√5 * 52 − √15 *3)2 −20 + |
| −1 |
| | 2 | |
17 lip 20:38
ICSP: no i źle zapisałem:(
17 lip 20:38
;): potęgi sie pisze przy pomocy shift i 6

ułamki U {wpisujesz liczbe }{wpisujesz liczbe }
17 lip 20:39
;): ICSP to nei do Ciebie jak coś
17 lip 20:40
;): Napisz olu co robisz jak to liczysz
17 lip 20:41
ICSP: Wiem że to nie do mnie. Ja zapomniałem o nawiasie przy ułamku.
17 lip 20:42
olusia słoka chwila : ( √5*25−√15*3) do potęgi 2 −1 −0,5= 5* 625+15*9−1−0,5= 3394 −0,5 = 3393,5
17 lip 21:03
olusia słoka chwila : ja , to tak rozwiązałam
17 lip 21:05
;): 1 zadanie

?
17 lip 21:16
;): Wyznacz liczby naturalne spełniające nierówność to po pierwsze a skąd Ci to wyszło to...możesz
napisać co robiłaś
17 lip 21:17
olusia słoka chwila : √5 to 5 * 25*25 to 625 + 15 ( bo pierwiastek z 225 to 15) * 9( bo 3 do kwadratu) − 1 ( bo
wszystko podniesione do potęgi zerowej daje 1) − 0.5 ( bo 1/2 podniesiona do potęgi minusowej
daje minus)
dziwny tok rozumowania wiem

!
17 lip 21:26
;): ale skad Ty to wzielas w ogole
17 lip 21:31
;): KATASTROFA
17 lip 21:31
;): potęgi ujemnej jak cos nie minusowej
17 lip 21:32
olusia słoka chwila : te zadania , pani od matmy nam je dała
17 lip 21:32
;): a która klasa?
17 lip 21:32
;): w zawodówce jesteście ?
17 lip 21:33
olusia słoka chwila : to jak mamy się do tego zabrać

?
bo ja nie kumam
17 lip 21:34
olusia słoka chwila : tak
17 lip 21:34
;): delta pierwisatki "Wyznacz liczby naturalne spełniające nierówność "
17 lip 21:35
17 lip 21:36
olusia słoka chwila : a tutaj nie trzeba skorzystać z wzorów ( a+b) do potęgi 3
(a−b) do potęgi 3

?
17 lip 21:39
;): a mówimy o zadaniu 1? ZAPISZ POPRAWNIE NIEROWNOSC
17 lip 21:41
;): NEI PISZE SIĘ DO potęgi tylko shift i 6 ostatni raz to pisze
17 lip 21:41
Trivial: DO potęgi.
17 lip 21:42
;): zaraz mnie coś trafi
17 lip 21:42
Trivial:
DO potęgi.
17 lip 21:43
Trivial:
17 lip 21:43
;): Trivial czasem nie rób jej krzywdy i nie rozwiązuj zadania
17 lip 21:44
;): widzałeś rozwiązanie zadania 1?
17 lip 21:45
;): ile trzeba było nad tym siedzieć zeby tak to rozwiązać
17 lip 21:46
Trivial:
Jak widzę chaos, to mi się nie chce nawet czytać. Tak tylko spamuję... sobie...
17 lip 21:46
;): no chaos troche z mojej winy
17 lip 21:46
Seba : Wiecie co , wy nie kumacie

!
To , jest zupełnie inne zadanie i ta dziewczyna ma rację trzeba skorzystać z tych wzorów

!
Skończyłem politechnikę Warszawską ale ta laska "

:" narobiła tu chaosu i to wielkiego

!
17 lip 22:14
Sławek:
(
√5*5
2 −
√15*3)
2 − 2
0 + (
12)
−1
do wyrażenia w nawiasie musisz zastosować wzór skróconego mnożenia
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
(a − b)
2 = a
2 − 2*a*b + b
2
czyli
(
√5*5
2 −
√15*3)
2 = (
√5*5
2)
2 − 2* (
√5*5
2) * (
√15*3) + (
√15*3)
2
17 lip 22:15
Sławek:
2
0 = 1
bo mamy wzory
a
0 = 1
17 lip 22:21
Seba : Tak, Sławek masz rację

!
17 lip 22:25
Seba : ej , w sumie dziewczyna tak zrobiła bo później zaczeła wszystko podnosić
− popatrzcie na jej tłumaczenie
17 lip 22:30
Sławek:
(√5*52)2 = (√5)2 * (52)2 = 5 * 54 = 55 = 3125
2 * (√5 * 52)*(√15*3) = 2 * 25 * 3 * √5 * √15 = 150 * √5 * √15 =
= 150 * √5 * 15 = 150 * √75 = 150 * √25 * 3 = 150 * √25 * √3 =
=150 * 5 * √3 = 750√3
(√15 * 3)2 = (√15)2 * 32 = 15 * 9 = 135
i ostatecznie mamy:
3125 − 750√3 + 135 −1 + 2 = 3261 − 750√3
17 lip 23:03
:): no jakby napisała że to jest nowe zadanie to rozumiem ,ale ja myslałem że jest to rozwiązanie
zadania i kompletnie nie wiedziałem skąd to wziela...no ale nie potrafiła mi odp na pyt
którego to dotyczy zadania to ma chaos
17 lip 23:07
Seba : Sławek wykonał dobrze to zadanie bo mi wyszło dokładnie identycznie .
Nie jestem pewny czy z tego obliczyła byś deltę oraz pierwiastki

?
Ale jestem ciekaw i jako eksperyment pobawię się twoją radą

!
Jak coś wyjdzie to na pewno się tym pochwalę

!
Ps. Zapomniał bym dodać że jest to fajna stronka oraz forum


Przypadkiem trafiłem

!
Bomba

!
17 lip 23:41
:): tak zadanie 1 obliczyłbys ale ona tak tu namieszała ze nie byłowiadomo o co chodzi
17 lip 23:42
Seba : pierwsze zadanie już policzyłem , jestem ciekaw co do tej twojej propozycji którą obliczył
Sławek .
Obawiam się że raczej z tego nie da się policzyć delty i pierwiastków

!
17 lip 23:47
Sławek:
(3√2 + 3√4)3 − (3√2 − 3√4)3 =
skorzystam ze wzorów skróconego mnożenia:
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
(a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
podzielę zadanie na mniejsze części:
pierwszy nawias
(3√2 + 3√4)3 = (3√2)3 + 3* (3√2)2 * 3√4 + 3* 3√2 * (3√4)2 + (3√4)3 =
= 2 + 3 * 3√2 * 3√2 * 3√4 + 3* 3√2 * 3√4 * 3√4 + 4 =
= 2 + 3 * 3√2* 2* 3 + 3* 3√2* 4* 4 + 4 =
= 2 + 3 * 3√12 +3* 3√32 + 4
drugi nawias
(3√2 − 3√4)3 = (3√2)3 − 3* (3√2)2 * 3√4 + 3* 3√2 * (3√4)2 − (3√4)3 =
= 2 − 3 * 3√2 * 3√2 * 3√4 + 3* 3√2 * 3√4 * 3√4 − 4 =
= 2 − 3 * 3√2* 2* 3 + 3* 3√2* 4* 4 − 4 =
= 2 − 3 * 3√12 +3* 3√32 − 4
razem
(3√2 + 3√4)3 − (3√2 − 3√4)3 =
2 + 3 * 3√12 + 3* 3√32 + 4 − (2 − 3 * 3√12 +3* 3√32 − 4) =
= 2 + 3 * 3√12 + 3* 3√32 + 4 − 2 + 3 * 3√12 − 3* 3√32 + 4 =
= 8 + 2 * 3 * 3√12 = 8 + 6 * 3√12
18 lip 00:32
kiciaa: zrobil by mi ktos zadanie pilnie potrzebuje :
narysuj wykres funkcji liniowej
a) y= 1/3 x
b) y= 1/2x − 2
c) y= − 3/4x + 1
18 wrz 21:40