NWW (5,6,9,14) =
Ania: Proszę o pomoc nie umiem NWW (5,6,9,14)
to do gimnazjum także (rozkład na kresce ) ale nie umiem dla czterech cyfr (pomocy )
19 wrz 21:31
Ania: czy to będzie 630 ?
NWW( 5,6,9,14)=5*2*3*3*7 = 630 czy to jest najmniejsza wspólna wielokrotność?
19 wrz 21:36
pigor: ..., nie wiem co to znaczy rozkład na kresce , ale może np.
tak
5 6 9 14 | 2
5 3 9 7 | 3
5 1 3 7 | 3
5 1 1 7 | 5
1 1 1 7 | 7
1 1 1 1 | NWW(5,6,9,14)= 2*3*3*5*7= 10*9*7= 10*63= 630 . ...
19 wrz 21:39
Ania: Dziękuję
19 wrz 21:40
PW: Ja bym się nie domyślił i robił "na czterech kreskach".
19 wrz 21:44
Mila:
Pigor, pięknie.
19 wrz 23:49
AS: Każdą z podanych liczb rozkpisuję na czynniki pierwsze
5 = 5
6 = 2*3
9 = 32
14 = 2* 7
Tworzę iloczyn z czynników w najwyższej potędze tj.2*32*5*7 = 630
Inny przykład
NWW(12,54,30) = ?
12 = 22*3
54 = 2* 33
30 = 2* 3* 5 NWW = 22*33*5 = 540
20 wrz 09:18
Gustlik: Metoda
Pigora rewelacyjna

! BRAWO
PIGOR 
!
Można też tak:
NWW (5,6,9,14) =NWW(30, 126)=30*3*7=630
NWW(5, 6)=30
NWW(9, 14)=126
30 |
2 126 |
2
15 | 5 63 |
3
3 |
3 21 | 3
1 | 7 | 7
1 |
Drugi przykład: metoda
Pigora:
12 54 30 | 2
6 27 15 | 2
3 27 15 | 3
1 9 5 | 3
1 3 5 | 3
1 1 5 | 5
1 1 1 |
NWW(12,54,30)=2*2*3*3*3*5=540
20 wrz 09:39
pigor: ...,

O

dziękuję, szczerze mówiąc nie miałem pojęcia, że
w szkołach "moja" metoda jest − jak z tego widać − prawie nieznana
20 wrz 10:01
Gustlik: Pigor, W szkołach jej nie ma, szczerze mówiąc ja jet też nie znałem, ale ja
"rozpracowałem" i uważam, że jest
REWELACYJNA
!
20 wrz 10:03
pigor: ... a przy okazji , ja to
pigor , a nie ...
Pigor ; dziękuję
20 wrz 10:03
Gustlik: Wolisz z małej − nie ma sprawy,
pigor, sorki i pozdrawiam

I brawo za tę metode

!
20 wrz 10:05
jerzyk: Na czym polega ta metoda pigora bo ja nie rozumiem
6 paź 16:55
4 ≠ 0: Dzielisz wszystkie liczby przez czynnik po prawej aż będziesz miał same jedynki. Iloczyn
czynników da NWW.
17 paź 23:29
Agatka: U mnie w szkole akurat mamy tą metodę, którą ma <b>pigor</b>, w sumie nie spotkałam się z tą
opisaną na głównej stronie, mnożenie liczby pierwszej przez 'niewspulne' liczby pierwsze
drugiej liczby. A jak ta zasada sprawdzi się w przypadku większej ilości liczb
22 paź 20:10
bolo: dobrze się sprawdzi

sama spróbuj
7 lis 18:07
youngpears: 236;92
30 sty 23:32
Laik: NWD 4
NWW 5428 na szybko w programie sprawdziłem
30 sty 23:51
Cubeh34d: Nie to żebym umniejszał twoją zasługę, ale widziałem już gdzieś tą metodę, wydaje mi się, że
pani w gimnazjum kiedyś mi napomknęła o niej.
6 lip 16:45
Kornik: bardzo przyjemna metoda na początku rozkminiałem o co chodzi tak z 2 min i potem zajarzylem .
szczerze pierwszy raz widze taką metode ale jaka urzyteczna pozdrawiam
7 wrz 18:41
pigor: .., cierpliwość w ...

rozkminianiu problemów mat.itp., to duża zaleta.
7 wrz 19:05
Julieee: A nam pani od matmy w gim. kazała sie nauczyc rozwiązywać zad. "metodą pigora".
I mamy z tego kartkówkę
8 wrz 20:58
lol: ⇔⇔⇔⇒παβγΩ∞∞
15 wrz 20:08
ona: 38 10 50 nww
16 wrz 18:22
PiotrLapa:
24 wrz 12:02
asia:

jak oblliczyć pole trójkąta abd ? Całość jest to trójkąt abc z h równą 8
26 lis 21:46
krysia: <−5,2)iloczyn<0,2>
26 lis 21:52
m: pole trójkąta abc=10*8/2=40
jeśli opuścimy wysokość h(ac) z punktu b na podstawę ac to: pole abc= h(ac)*20/2=40 więc
h(ac)=4
pole abd=h(ac)*12/2=24
5 sty 15:19
fanka pigora : pigor jesteś genialny!
16 sty 13:11
pigor: Nie tylko genialny, ale także idealny
3 lut 23:25
pigor: hmm...,

to nie moje słowa ja
4 lut 01:00
11 kwi 12:21
Jurek: Świetna metoda!
23 kwi 20:13
wojtus: Mam pytanie jak obliczyć NWW i NWD cyfry 1924693?
13 maj 14:57
Mila:
Oj, Wojtuś to nie cyfra tylko liczba.
NWD obliczamy dla co najmniej dwóch liczb.
13 maj 15:05
Dyskretny: Nwd i nww (127,123)
1 wrz 17:10
Mila:
Nie możesz napisać w nowym wątku, w tym trzeba długo przewijać.
NWD(127,123)=NWD(127−123,123)=NWD(4,123)=1
NWW(127,123)=127*123
1 wrz 18:32
Janek191:
A Pigora dawno tu nie było
2 wrz 10:34
aslan: To żadna metoda pigora. Mnie tak wiele lat temu uczono w podstawówce
17 paź 08:31
Helena Paździochowa: to jest łatwe
10 lip 15:41
Mila:
Ktoś tu się nudzi
10 lip 19:17
m: βαβγ
30 lis 03:51
m: Δ∫∑ℛ∀
30 lis 03:52
kacper: nww 10,15
6 sty 19:24
Eta:

NWD(10,15)=5 NWW(10,15)=5*2*3= 30
5−6 kl. SP
6 sty 20:05
Jolanta: Lubię to forum , można się sporo nauczyć (przypomnieć )

.A kto umie mnożyć na palcach ?
6 sty 20:14
Eta:
6 sty 20:32
Jolanta: Dawno dawno temu,gdy nauczyłam się tabliczki mnożenia mama pokazała mi jak można mnożyć na
palcach.Przez 9 ale też przez 6,7,8.Opowiedziala mi skąd to umie.Gdy sama chodziła do szkoły
koleżanka z klasy cos robiła z rękoma ,gdy stała przy tablicy Nauczycielce udało się namówić
ją,żeby pokazala co robi.Póżniej nauczyła całą klasę
6 sty 20:42
Maciess: Jak na palcach?
A metode Pigora (pare liczb na jednej kresce) znalazłem niedawno w jakimś starym podręczniku
pana Banacha albo Sierpińskiego
6 sty 21:10
Jolanta: składamy ręce jak do modlitwy..Kciuki to palce 6 wskazujace 7 środkowe 8 serdeczne 9 małe 10
np 8*8 środkowe stykają sie.Palce od ciała do punktu styku to dziesiątki −czyli 60,te za
punktem styczności mnożymy 2*2=4
np 7*8 bo to zapominałam

wskazujący dotyka środkowego.Palce od ciała do punktu stczności to dziesiatki− czyli 50
te za puktem stycznosci mnożymy −czyli 3*2=6
6 sty 21:20