Optyka
Pomocy:
Wykazać że kąt pod jakim widać przez teleskop Newtona bardzo odległe
ciało niebieskie (o d)−x−jest równy:
| | (D+f2)f1dtgα | |
x=arctg lim |
| |
| | Df2(d−f1) | |
d→∞
gdzie f
1−ogniskowa obiektywu,f
2−ogniskowa okularu−[teleskopu]
D−odległość dobrego widzenia,α−kąt pod jakim widać to ciało okiem"nieuzbrojonym"
19 wrz 10:16
hwdtel:
"Obiektyw"teleskopu(zwierciadło wklęsłe kuliste) i jeśli przyjąć dodatkowo
h−wysokość przedmiotu,h
1−wysokość obrazu:to można napisac:
| h | | h1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =tgα= |
| , ⋀ |
| + |
| = |
| ; y1−odl obr |
| d | | y1 | | y1 | | d | | f1 | |
Okular teleskopu(lupa) i jeśli przyjąć dodatkowo H−końcowa wysokość obrazu,
y
2−odl obr o wysokości h
1 od okularu;to można napisać:
| H | | h1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =tgx= |
| , ⋀ |
| = |
| − |
| |
| D | | y2 | | f2 | | y2 | | D | |
Zestawiając te wzory można napisać:
| | df1 | | D+f2 | | (D+f2)f1dtgα | |
tgx = ( |
| )(dtgα)( |
| ),czyli x=arc tg lim( |
| |
| | d−f1 | | Df2 | | Df2(d−f1) | |
c,n.w
d→∞
30 wrz 12:22
hwdtel:
P.S.Oczywiście granicę tę można policzyć:
| | (D+f2)f1dtgα | | (D+f2)f1tgα | |
lim |
| = |
| |
| | Df2(d−f1) | | Df2 | |
d→∞
30 wrz 12:31
hwdtel:
czyli uogólniając wzór na kąt pod jakim widać odległe (o d
1) ciało
niebieskie przez teleskop można przedstawić w postaci:
| | (D+f2)f1d1tgα | |
x=arctg lim |
| ,gdzie d∊(0;∞) |
| | Df2(d1−f1) | |
d1→d
2 paź 03:27
x3:
Sciślej d∊(2f1;∞)−zwłaszcza w zastosowaniu praktycznym
2 paź 13:27