całka
ania: Mam całkę ale nie wiem jak ją obliczyć
∫sinx+ cos3xdx= ∫sinx dx + ∫cos3x dx=
Zrobiłam przez części ale nie wiem co dalej
f(x)= cos3x
f'(x)= 3 cos2x * (− sinx)
g'(x)= sinx
g(x)= − cosx
co dalej jak to po wymnażać?
20 wrz 06:56
Nienor: Masz dwie caki, które liczysz osobno.
∫sinxdx=...
∫cos
3x dx=...
I ta druga tak wygląda:
∫cos
3xdx=∫cos
2x *cosx dx=∫(1−sin
2x)cosx dx
Podstawienie:
sinx=t
cosxdx=dt
| | 1 | | 1 | |
∫(1−t2)dt=t− |
| t3=sinx(1− |
| sin2x) |
| | 3 | | 3 | |
20 wrz 08:34
artur....:
Yyyyy ... zastanow sie co robisz ... tutaj masz SUME calek a nie calke iloczynu.
Pierwsza calke policzysz bez problemu.
Druga przez podstawienie (cos3x zamien na (1−sin2x)*cosx i robisz podstawiene)
20 wrz 08:37