tg
adam: trygonometria rozwiąż równanie
jak rozwiazać ten przykład?
18 wrz 22:39
Aga1.: np graficznie
18 wrz 22:41
adam: mogłabyś mi pomóc
18 wrz 22:42
pb: cos x / 2 − sin x * √3 / 2 + cos x = 3/2 *2
cos x − √3sinx + 2cos x = 3
3 cos x − √3 sin x = 3
√3 cos x − sin x = √3
2 ( √3/2 cos x − sin x * 1/2 ) = √3
−(sin x * cos π/3 − cosx * sin π/3 ) = √3 / 2
sin ( x − π/3 ) = −√3/2
18 wrz 22:46
Aga1.: Do lewej strony zastosuj wzór
| | x+y | | x−y | |
cosx+cosy=2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 wrz 22:49
wojtek: | | 3 | |
tek zastsowałem ten wzóe jednak po prawej mam |
| i teraz nie wiem co dalej |
| | 2 | |
18 wrz 22:52
wojtek: | | 3 | |
tek zastsowałem ten wzóe jednak po prawej mam |
| i teraz nie wiem co dalej |
| | 2 | |
18 wrz 22:52
Aga1.: Zapisz obliczenia
18 wrz 23:08