Stereometria
Damian: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego ośmiokątnego, w którym krawędź boczna ma długość 5 i
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=30
18 wrz 19:05
Damian: up, ktoś pomoże?
19 wrz 18:19
Arek: Wie ktokolwiek jak to zrobić?
19 wrz 18:58
Bogdan:
To Arek jest podpuszczanie, wielu to wie, bo to trywialne zadania na poziomie podstawowym.
19 wrz 19:00
Arek: No i z takim poziomem podstawowym mam problemy
19 wrz 19:03
dero2005:
| | 5 | |
h = √l2−r2 = √52−(52√3)2 = √25 − 754 = |
| |
| | 2 | |
| | 1+√2 | |
Pp = 2a2(1+√2) = 75 |
| |
| | 2+√2 | |
| | Pp*h | | 125 | | 1+√2 | |
V = |
| = |
| * |
| |
| | 3 | | 2 | | 2+√2 | |
19 wrz 19:06
Bogdan:

Z własności trójkąta prostokątnego o kątach 30
o, 60
o, 90
o: H = ..., a = ...
| | 1 | |
Pole ośmiokąta foremnego P = 8* |
| a2sin45o |
| | 2 | |
| | 1 | |
Objętość ostrosłupa V = |
| PH |
| | 3 | |
19 wrz 19:09
Bogdan:
| | 5 | | 5 | | √2 | |
H = |
| , a = |
| √3, sin45o = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 wrz 19:11