prosze o jak najszybsze rozwiazanie i wytlumaczenie
atamniemarudz: zad. 1
W prostopadłościanie, którego podstawą jest kwadrat o boku x dm, suma długości wszystkich
krawędzi jest równa 40 dm.
a) Wyznacz wielomian zmiennej x opisujący objętość tego prostopadłościanu. Określ dziedzinę tej
funkcji
b) Dla jakich wartości x objętość tego prostopadłościanu jest większa od 36dm3?
zad. 3
Podstawą domku dla lalek jest prostokąt o obwodzie 32 dm. Wysokość domku w najwyższym punkcie
wynosi 5 dm.
a) Wyraź objętość domku V jako funkcję zmiennej x. Określ dziedzinę tej funkcji
b) Dla jakiej wartości x objętość domku jest równa 240dm3?
19 wrz 14:47
Tad:
1.
8x+4h=40 h=10−2x
V=x
2h=x
2(10−2x) itd −
19 wrz 15:13