Znaleźć wszystkie liczby naturalne x mniejsze od 10 takie
kamil: Znaleźć wszystkie liczby naturalne x mniejsze od 10 takie, że 4x = 5 (mod10)
Proszę o pomoc.
Jak się za to wziąć?
18 wrz 23:45
ICSP: Nie istnieją takie liczby.
Dzieląc liczbę w postaci 4k przez dziesięć możemy dostać reszty : 0 , 2 , 4 , 6 , 8
ale na pewno nie 5 . Stąd sprzeczność.
18 wrz 23:51
Basia:
tak trochę prymitywnie to tak:
x=0 ⇒ 4x = 0 ⇒ 4x = 0(mod10)
x=1 ⇒ 4x = 4 ⇒ 4x = 4(mod10)
x=2 ⇒ 4x = 8 ⇒ 4x = 8(mod10(
x=3 ⇒ 4x = 12 ⇒ 4x = 2(mod10)
x=4 ⇒ 4x = 16 ⇒ 4x = 6(mod10)
x=5 ⇒ 4x = 20 ⇒ 4x = 0(mod10)
itd. aż do x=9
widać, że takiej liczby nie ma
mniej prymitywnie:
4x = 5(mod10) ⇔ 4x = 10*k + 5 gdzie k∊C
sprzeczność bo 4x jest parzysta, a 10k+5 = 2*(5k)+5 jest jako suma parzystej i nieparzystej
jest nieparzysta
wniosek: równanie nie ma rozwiązania
18 wrz 23:52