Ostrosłup
Ewelinka: Zad. 1
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 5 cm, a krawędź boczna ma 13 cm. Oblicz
wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa.
Zad. 2
Mrówka przeszła po powierzchni sześcianu z wierzchołka A do wierzchołka będącego drugim końcem
przekątnej sześcianu wychodzącej z wierzchołka A, przy czym była to droga najkrótsza z
możliwych. Narysuj siatkę sześcianu, a następnie oblicz odległość, jaką pokonała mrówka,
jeżeli krawędź sześcianu ma długość
√5 m (Już może być bez rysowania siatki)
Proszę o pomoc!

Dziękuję z góry
18 wrz 23:27
Janek191:

z.1
H = 5 cm
b = 13 cm
a − długość boku trójkąta równobocznego
h
1 − wysokość Δ równobocznego
h
2 − wysokość ściany bocznej
Mamy
h
22 + ( 0,5 a)
2 = b
2 czyli h
22 + 0,25 a
2 = 169
| | 1 | | 1 | |
( |
| h1)2 + H2 = h22 czyli |
| h12 + H2 = h22 |
| | 3 | | 9 | |
| | a√3 | | 3 | |
h1 = |
| ⇒ h12 = |
| a2 |
| | 2 | | 4 | |
dlatego
h
22 + 0,25 a
2 = 169
| 1 | | 3 | | 1 | |
| * |
| a2 + 25 = h22 ⇒ |
| a2 + 25 = h22 ⇒ 0,25 a2 + 75 = 3 h22 ⇒ |
| 9 | | 4 | | 12 | |
⇒ 0,25 a
2 = 3 h
22 − 75
czyli
h
22 + 3h
22 − 75 = 169
4 h
22 = 244
h
22 = 61
h
2 =
√61
Odp. h
2 =
√61 cm
===================
19 wrz 09:57
Janek191:
z.2
x2 = ( √5)2 + ( 2 √5)2 = 5 + 20 = 25
x = √25 = 5
Odp. 5 m
============
19 wrz 10:09
Bogdan:

proponuję takie rozwiązanie:
| | 12 | |
R = 2r, R = √132 − 52 = 12, r = |
| = 6, h = √52 + 62 = √61 |
| | 2 | |
19 wrz 10:47
Ewelinka: Dziękuję bardzo
19 wrz 13:57