Korzystając ze współrzędnych biegunowych obliczyć objętość bryły ograniczonej po
martin: Korzystając ze współrzędnych biegunowych obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
z=3(x2+y2) i z=4−√x2+y2
Bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniem tego zadania.
19 wrz 14:04
Trivial: Czego dokładnie nie rozumiesz. (Odpowiedź 'wszystkiego' nie przejdzie.

)
19 wrz 14:05
martin: A więc wszystkiego

. Jak się rozwiązuje takie zadania jak się w ogóle za to zabrać ?
19 wrz 14:08
Trivial:
1. Narysuj to.
2. Ustal granice.
3. Licz, licz, licz.
4. $$$$
19 wrz 14:10
martin: A jak to narysowac i ustalic granice ? Bo z obliczeniami to juz pewnie jakos pojdzie.
19 wrz 14:14
19 wrz 14:29
Trivial:

Przekształcasz równania do współrzędnych walcowych (r, φ, z).
| | ⎧ | x = rcosφ | |
| Φ: | ⎨ | y = rsinφ |
|
| | ⎩ | z = z | |
JacΦ = r.
Korzystasz z równania r
2 = x
2+y
2 i masz:
z = 3r
2 z = 4−r.
Teraz wystarczy narysować to przyjmując x = 0 (albo y = 0, ale wygodniej x = 0) i obrócić wokół
osi Oz. Granice będą takie:
1. Jak się zmienia z?
3r
2 ≤ z ≤ 4−r
2. Jak się zmienia r?
0 ≤ r ≤ R, gdzie R jest przecięciem powierzchni z = 3r
2 oraz z = 4−r (rozwiązać 3R
2 = 4−R)
3. Jak się zmienia φ?
0 ≤ φ ≤ 2π.
Zatem granice są następujące:
| | ⎧ | 3r2 ≤ z ≤ 4−r | |
| G: | ⎨ | 0 ≤ r ≤ R |
|
| | ⎩ | 0 ≤ φ ≤ 2π | |
|V| = ∭
V dxdydz = ∭
G rdrdφdz = ...
19 wrz 14:33