obliczyć objętość - całka podwójna
ad: Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami: x2+y2+1=z; z=√5−x2−y2
16 maj 14:23
ad: pierwsza powierzchnia to paraboloida eliptyczna, druga to sfera, wyznaczyłem obszar po jakim
całkuję: D: 0<φ<2π; 0<r<√5, wg mojego rozumowania powinienem całkować po
∬(x2+y2+1−√5−x2−y2)dxdy, jednakże nie mogę się za nic doliczyć do prawidłowego wyniku...
Nie wiem gdzie siedzi błąd, pomóżcie!
16 maj 14:30
ad: wynik z odpowiedzi:
10√53π−163π
16 maj 14:31
Krzysiek: r∊[0,1]
po drugie całka powinna byc taka:
∫∫D(√5−r2−(r2+1))|J|drdφ
16 maj 14:39
16 maj 14:44
ad: no tak, po przejsciu na wspolrzedne biegunowe liczyłem wlasnie z tej całki. Mozesz wyjasnic
dlaczego r∊[0;1]?
Przeciez po podniesieniu naszego wyrazenia z=√5−x2−y2 do kwadratu, otrzymujemy
z2=5−x2−y2, po przeniesieniu zmiennych na jedna strone mamy x2+y2+z2=5, gdzie zgodnie ze
wzorem na sfere R2=5 →R=√5?
16 maj 14:44
16 maj 14:48
ad: dzięki wielkie! a jak najlatwiej dojsc do tego ze ten promien jest z przedzialu [0;1]? Na
kolokwium z wolframa raczej nie skorzystam, natomiast przyrównując oba równania otrzymuję
x4+2x2y2+3x2+3y2−4=0
16 maj 15:27
ad: oczywiscie tam jeszcze powinno byc y4
16 maj 15:29
Krzysiek: i tak licząc tą całkę zapewne przejdziesz na współrzędne biegunowe więc od razu lepiej jest
policzyć:
√5−r2=r2+1
r4+3r2−4=0 (+odpowiednie założenie )
16 maj 15:42