Liczby
bezendu:
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie
(5−x)x3−4x2+x+6=1
W(x)=x3−4x2+x+6=0 W(−1)=0
W(x)=(x+1)(x2−5x+6)=0
W(x)=(x+1)(x−2)(x−3)=0
x=−1 x=2 x=3
w odpowiedziach x∊{−1,2,3,4,6}
18 wrz 22:14
asdf: 5−4 = 1
5−6 = −1
18 wrz 22:15
bezendu: Tak mam podane w odpowiedziach
18 wrz 22:17
Saizou : x3+4x2+x+6=0 lub 5−x=1 lub 5−x=1 i potęga jest parzysta
18 wrz 22:17
asdf: to Ci napisałem..polisz W(6), jeżeli W(6)%2 = 0, to (−1)63 − 24 + 6+6 = 1
a 1C = 1 zawsze, C ∊ R
18 wrz 22:18
Basia:
(−1)0 = 1
ale dla x=6 ten wykładnik = 63 − 4*62 + 6 + 6 = 62(6−4) + 12 = 72+12 ≠0
dobrze przepisałeś ?
AB = 1 ⇔ (A=1 i B dowolne) lub (A dowolne i B=0)
18 wrz 22:20
bezendu: Tak dobrze, dwa razy sprawdziłem...
18 wrz 22:22
Basia: oj źle to napisałam
AB = 1 ⇔ (A=1 i B dowolne) lub (A= −1 i B całkowite parzyste) lub (A dowolne i B=0)
dla x=6
masz (−1)84 = 1
18 wrz 22:24
Saizou : (5−x)x3−4x2+x+6=1
x3−4x2+x+6=0
(x+1)(x−2)(x−3)=0
x=−1 x=2 x=3
x−5=1→x=6
x−5=−1→x=4 ale tutaj trzeba sprawdzić czy wykładnik potęgi jest liczbą parzystą a wiec
43−4*42+4+6=64−64+4+6=10 jest liczbą parzystą
x∊{−1,2,3,4,6}
18 wrz 22:25
bezendu: Skąd mam wpaść na to, że tam będzie 4 i 6 może być również 8 ?
18 wrz 22:27
Basia:
czyli:
(1)
5−x = 1
x = 4 (B nie sprawdzamy bo może być jakie chce)
(2)
5−x = −1
x =6 B = 84 czyli dobrze
(3)
x3 − 4x2 +x + 6 = 0
x = −1,2,3
A nieważne
zgadza się
18 wrz 22:28
Basia: rozumiesz ?
18 wrz 22:29
asdf: bo 5−8 ≠ ±1
Przeczytaj wszystkie posty
18 wrz 22:29
Saizou : tak ja Basia napisała
1n=1
(−1)2n=1 liczba ujemna podniesiona do potęgi parzystej dla liczbę dodatnią
dla n∊N
18 wrz 22:29
bezendu:
ja to zadanie rozumuje tak że szukam pierwiastków x3−4x2+x+6 to wtedy (5−x)0=1
18 wrz 22:30
Saizou : ale jest jeszcze sytuacja kiedy liczba podnoszona do kwadratu jest 1 lub −1. Jak jest −1 to
wykładnik potęgi musi być parzysty, żeby była 1
18 wrz 22:32
asdf: nie bierzesz pod uwage wszystkich przypadkow, przeczytaj post Basi z 22:24.
18 wrz 22:32
Saizou : a jak 1 to wykładnik dowolny, bo 1n=1
18 wrz 22:32
Basia:
A
B = 1 ⇔
1. A=1 i B dowolne
lub
2. A = −1 i B całkowite parzyste
lub
3. A dowolne i B=0
wszystkie przypadki musisz rozważyć
4 masz z (1), a 6 z(2)
już Ci to raz napisałam, ale nie czytasz uważnie
18 wrz 22:33
bezendu: Ok już wszystko jasne , dziękuję
18 wrz 22:34
bezendu: Basia już doczytałem
18 wrz 22:35
bezendu: A zadanie pochodzi z matury 2004
18 wrz 22:36