DLACZEGO MOJE ROZWIĄZANIE JEST ZŁE???
Blue: Rozwiąż nierówność : |x| + 2x +1 = 0.
Robię tak:
1. x<0
x−2x+1 =0
−x+1=0
x=1
2. x>0
x+2x+1 = 0
3x+1=0
x= −1/3 − nie może tak być, bo x>0
W ODPOWIEDZIACH MAM X= −1, DLA X<0.
CO JA ROBIĘ ŹLE

? GDZIE LEŻY MÓJ BŁĄD
19 wrz 19:58
Kostek:
ale to nie jest nierówność tylko równanie...
|x|+2x+1=0
1
0 x≥0
x+2x+1=0
3x=−1
2
0 x<0
−x+2x+1=0
x=−1∊D
19 wrz 20:00
Blue: NIE CZAJE :C
19 wrz 20:23
bezendu:
Rozpisujesz moduł na dwa przypadki dla x≥0 czyli opuszczam moduł bez zmiany znaków
i dla x<0 wtedy opuszczając moduł zmieniam znaki.
19 wrz 20:26
Saizou :

i jeszcze metoda graficzna
|x| + 2x +1 = 0.
lxl=−2x−1
A(−1:1), zatem x=−1
19 wrz 20:31
Bogdan:
|x| + 2x + 1 = 0 dla x< 0: −x + 2x + 1 = 0 ⇒ x + 1 = 0 ⇒ x = −1
| | 1 | |
|x| + 2x + 1 = 0 dla x ≥ 0: x + 2x + 1 = 0 ⇒ 3x = − 1 ⇒ x = − |
| < 0, sprzeczność |
| | 3 | |
19 wrz 20:32
Kostek:
Bogdan czytałeś post 20:00 ? plagiat ?
19 wrz 20:34
Bogdan:
Przepraszam
Kostek
19 wrz 20:58