pomocy
ZADANIE MATMA : Przedstaw współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= −2x2+bx+c, jeśli do jej wykresu
należy punkt P=(1, 10), a jednym z miejsc zerowych jest liczba −4. Przedstaw funkcję w postaci
kanonicznej i naszkicuj jej wykres.
Proszę o pomoc!
18 wrz 19:47
18 wrz 19:48
18 wrz 19:48
ZADANIE MATMA : nie ma tam konkretnej odpowiedzi

a ja nie rozumiem kompletnie zadania
18 wrz 19:50
bezendu: i dlatego spamujesz ? z tego co widzę nic w temacie nie zrobiłeś...
18 wrz 19:51
Marta: bo nie rozumiem
18 wrz 19:54
Piotr:
po pierwsze, punkt nalezy tzn za x wstaw 1 a za y 10
po drugie : msc zerowe czyli dla jakiegos x, y wynosi 0. tutaj dla x= −4 , y = 0.
otrzymasz uklad i wylicz b i c.
18 wrz 19:58
ZADANIE MATMA : dzieki jakoś spróbuje zdziałać
18 wrz 20:04
5-latek:
{−2*12+b*1+c=10
{−2*(−4)2+b*(−4)+c=0 rozwiaz ten uklad rownan
18 wrz 20:23