Funkcja kwadratowa, postać kanoniczna
Marta: Przedstaw współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= −2x
2+bx+c, jeśli do jej wykresu
należy punkt P=(1, 10), a jednym z miejsc zerowych jest liczba −4. Przedstaw funkcję w postaci
kanonicznej i naszkicuj jej wykres.
Proszę o pomoc

!
18 wrz 19:27
sushi_ gg6397228:
z czym masz dokladnie problem?
18 wrz 19:33
Marta: Z całym zadaniem
18 wrz 19:35
Marta: Prosiłabym o rozwiązanie jego
18 wrz 19:37
sushi_ gg6397228:
1. co to znaczy, ze punkt nalezy do wykresu funkcji
18 wrz 19:38
Marta: ten punkt P to x i y x=1, y=10
18 wrz 19:43
sushi_ gg6397228:
to masz jeden punkt,
drugi punkt jest "ukryty w miejscu zerowym"
robisz sobie ukladzik rownan i wyliczasz b,c
18 wrz 19:46
Marta: a mogłabyś/mógłbyś zrobić to zadanie? bo nadal nie rozumiem o co tu chodzi
18 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
jak mamy np:
y= 5x2+bx +c i punkt (1,3) oraz (2,7) to podstawiam
3=5*(1)2+b*1+c −−> dostaje jedno rownanie
7=5* (2)2+b*2 +c−−> dostaje drugie rownanie
rozwiazuje uklad rownan i mam b=..., c=...
18 wrz 19:56
Marta: a to czasami nie będzie tak, że ten punkt P podstawiam pod wzór postaci kanonicznej czyli
y=a(x−p)
2 + q, po czym wyznaczmy a i znów podstawimy pod wzór postaci kanonicznej i wtedy
wyznaczymy b i c
18 wrz 20:01
Piotr:
a wiesz jakie jest p i q
18 wrz 20:04
Marta: no nie
18 wrz 20:05
sushi_ gg6397228:
podalem, jak nalezy policzyc−−> po co tak kombinowac
18 wrz 20:06
Marta: ok jakoś spróbuje, dzięki bardzo
18 wrz 20:08