matematykaszkolna.pl
analiza matematyczna :) PuRXUTM: Witam emotka wykaż że A∩(B∪C)=(A∩B)∪(A∩C) W książce było podane " w jedną stronę" to znaczy: jeżeli x∊A∩(B∪C) to x∊(A∩B)∪(A∩C) muszę jeszcze udowodnić w drugą stronę: jeżeli x∊(A∩B)∪(A∩C) to x∊A∩(B∪C) x∊(A∩B)∪(A∩C) ⇔ x∊(A∩B) v x∊(A∩C) ⇔ ( x∊A ∧ x∊B ) v (x∊A ∧ x∊B) ⇔ x∊ A i ( x∊ B v x∊C ) nie wiem czy to wystarczy...
18 wrz 22:30
PW: Tak, w tym zadaniu pokazuje się, że prawa rachunku zbiorów mają odpowiedniki w prawach rachunku zdań, można z tych praw w dowodzie korzystać. Na końcu przedostatniego wiersza oczywiście x∊C zamiast x∊B.
18 wrz 22:40
PuRXUTM: tak tak x∊C emotka dzięki emotka
18 wrz 22:41
Basia: tak oczywiście emotka tylko popraw w drugim nawiasie sprzed ostatniego ⇔ na x∊A ∧ x∊C
18 wrz 22:43
asdf: zbiory zalicza się do analizy matematycznej? Takie coś możesz łatwo wykazać diagramami Ven emotka
18 wrz 23:00
PuRXUTM: wiesz od października zaczynam studia tak że nie wiem czy się zalicza czy nie w każdym razie jest to w książce do analizy matematycznej Nie wiem co to są diagramy Ven ale mam nadzieję że w najbliższej przyszłości się dowiem
18 wrz 23:03
asdf: zaczynasz? To ja bym sobie odpoczął przed studiami ale to kazdego indywidualna sprawa emotka
18 wrz 23:15
Basia: miałeś w szkole, tylko nazwy nie znasz; to te obrazki ze zbiorami emotka a jeżeli chcesz się nauczyć logiki i podstaw rachunku zbiorów to Krysicki mało przydatny tam jest tylko taki krótki wstęp niezbędny do analizy; właściwie taka mała powtórka jeżeli te zagadnienia Cię interesują to na początek polecam podręcznik: Helena Rasiowa "Wstęp do matematyki"
18 wrz 23:19
asdf: matematyka dyskretna − Ross Wright Klasyk, a jak nie przekonuje slowo "klasyk" to przeczytaj recenzje emotka
18 wrz 23:25
Basia: to trochę co innego; matematyka dyskretna zajmuje się głównie zbiorami skończonymi ale poza tym potwierdzam; do matematyki dyskretnej doskonała książka
18 wrz 23:28