matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Fizyka - ruch drgający.
terminex:
Zad. Drgający punkt ma okres drgań równy 2 s. Amplituda drgań jest równa 50 mm. Faza początkowa wynosi 0. Znajdź prędkość punktu gdy wychylenie z położenia równowagi wynosi 25 mm. Pomoże ktoś
19 wrz 13:47
Nienor:
2π
x(t)=50cos(
t)=50cosπt
2
dx
v(t)=
=−50πsin(πt)
dt
Musisz policzyć po jakim t x(t)=25 25=50cosπt
1
=cosπt
2
π
πt=
3
π
√
3
mm
v=50sin
=50*
=25
√
3
≈43,3[
] skierowaną w dół (ciało zmierza do położenia
3
2
s
równowagi)
19 wrz 14:00