rozwiąż całkę
keke : ∫(ctg3x)/(sin2x)
Czy w tym przypadku można za ctg3x podstawić (cos3x)/(sin3x)?
Jeśli nie, to jak zabrać się za rozwiązywanie takiej całki?
18 wrz 19:50
Trivial: Można.
18 wrz 19:54
PW: W każdym przypadku tak można, tylko czy policzysz całkę z
Jeśli tak, to
warto.
18 wrz 19:57
keke : ∫(ctg3x)/(sin2x)=∫[(cos3x)/(sin3x)]*(1/sin2x)=∫(cos3x)/(sin5x)=
Teraz t=sinx dt=−cosxdx
=∫−dt3*t−5=14t−4=14sinx−4
Czy tak powinno to wyglądać czy gdzieś popełniłem błąd?
18 wrz 20:05
Mila:
[sinx=t; cosx dx=dt]
| | cos3x | | cos2x*cosx | | (1−sin2x)*cosx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | sin5x | | sin5x | | sin5x | |
| | 1−t2 | |
=∫ |
| dt=∫t−5dt−∫t−3 dt teraz licz |
| | t5 | |
18 wrz 20:46