przekształć wzór
jula: bardzo proszę o pomoc....
{1}{f}={1}{x}+{1}{y}
y=
19 wrz 17:57
jula: 1f = 1x + 1y
19 wrz 18:00
Aga1.: Pomnóż obie strony przez xyf
19 wrz 18:04
pigor: ..., ładnie napisałaś tylko przed należało dopisać duże U,
a wtedy wyszłoby ci tak :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| ⇒ |
| − |
| = |
| ⇒ |
| t | | x | | y | | t | | x | | y | |
| | x | | t | | 1 | | x−t | | 1 | |
⇒ |
| − |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| | tx | | tx | | y | | tx | | y | |
| | tx | | y | | x−t | |
⇒ |
| = |
| ⇒ y= |
| , gdzie x,y,t ≠ 0 . ... |
| | x−t | | 1 | | tx | |
19 wrz 18:06
jula: nadal nie wiem...
19 wrz 18:08
jula: rozumiem do momentu wspolnego mianownika...dalej juz nie bardzo
19 wrz 18:21