geometria
zadanie: W n−kacie foremnym pomalowano na czerwono k wierzchołków.
Czy stad wynika, ze istnieje trójkat równoboczny, którego wszystkie
trzy wierzchołki sa pomalowane na czerwono, jezeli
a) n=21, k =14 ;
b) n=20, k =15 ;
c) n=30, k =22 ;
d) n=18, k =13 ?
jakies podpowiedzi?
18 wrz 17:21
zadanie: ?
18 wrz 18:05
PW: Mocno umowna ta treść. Jak "pomalować" coś, co ma zerowy wymiar?
Wśród wyróżnionych k wierzchołków musiałyby znaleźć się trzy będące wierzchołkami trójkąta
równobocznego. Może odwrotnie − poszukać kontrprzykładu − tak usytuować pozostałe wierzchołki,
żeby z tych wyróżnionych nie dało się zbudować trójkąta równobocznego.
Przekątne o jednakowych długościach powstaną wtedy, gdy połączymy wierzchołki o numerach
różniących się o tę samą liczbę (przy tradycyjnej numeracji wierzchołków), np. w zadaniu a)
W1W8 i W8W15 i W15W22
(przez W22 rozumiemy W1).
Opisać wszystkie możliwości i spróbować temu przeszkodzić wyłączając 14 punktów − liczb.
Pewnie to jest zabawa z takimi trójkami liczb różniących się o stałą. Czego się aktualnie
uczysz?
18 wrz 18:10
zadanie: nie ucze sie, rozwiazuje testy
18 wrz 18:46
zadanie: Dla n−kata foremnego wpisanego w okrag o promieniu 1, niech
P(n) bedzie liczba jego przekatnych o długosci 1. Czy wtedy
a) P(2010)>2012 ;
b) P(2013)>2012 ;
c) P(2018)>2012 ;
d) P(2016)>2012 ?
skad mam wiedziec ile ten n kat foremny bedzie mial przekatnych o dlugosci 1?
18 wrz 19:21
PW: To jest znacznie prostsze. Taka przekątna tworzy z promieniami trójkąt równoboczny (promienie
tworzą kąt o mierze 60°). Policzyć ile stopni ma kąt między sąsiednimi promieniami − ile boków
n−kata foremnego zawiera kat 60°).
To testy maturalne?
18 wrz 19:51
zadanie: nie
18 wrz 20:11
zadanie: ale przy 2010 kacie to trudno rysowac?
18 wrz 20:13
zadanie: mimo wszystko i tak nie potrafie tego zrobic
18 wrz 21:25
PW: Nie rysować, przecież przy 2010−kącie trójkąt utworzony przez środek koła i dwa kolejne
wierzchołki ma kąt 360°:2010≈0,18°. Przy grubszym ołówku te dwa promienie zleją się.
Jeżeli musisz sobie narysować, to narysuj np. odręcznie fragment 36−kąta (umownie, nie dbając o
szczegóły) i policz, pokaż ile trzeba wziąć kolejnych wierzchołków, żeby pierwszy i ostatni
połączone ze sobą oraz ze środkiem utworzyły trójkąt równoboczny.
18 wrz 21:45
zadanie: dziekuje
18 wrz 22:13